Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин даде руско гражданство на Едуард Сноудън


Едуард Сноудън е в Русия от 2013 г.
Едуард Сноудън е в Русия от 2013 г.

Президентът на Русия Владимир Путин даде руско гражданство на бившия служител на американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън, предаде Франс прес.

Сноудън е издирван от властите в САЩ заради това, че предаде на медиите десетки хиляди документи на NSA, с които беше доказано мащабно, нерегламентирано електронно наблюдение на гражданите в страната, както и в други държави.

Това предизвика сериозно международно напрежение и принуди Вашингтон да направи сериозни промени в специалното законодателство, свръзано с извънредните правомощия на разузнаването и службите след 11 септември, известно като „Патриотичен акт на САЩ“ (USA patriot act).

Името на Сноудън беше придружено от това на десетки други, поместени в президентски указ на Путин, публикуван на сайта на руското правителство в понеделник вечерта.

„След като от години сме разделени от нашите родители, съпругата ми и аз самият нямаме никакво желание да бъдем разделени от синовете ни“, написа в Туитър Сноудън.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред агенция РИА Новости, че руското гражданство е дадено на Едуард Сноудън по негова собствена молба.

Руският адвокат на Сноудън Анатолий Кучерена каза, че Сноудън няма да бъде засегнат от указа за частична мобилизация за войната в Украйна, разпоредена от Путин миналата седмица.

„Той не е служил в руската армия и следователно според нашето действащо законодателство не попада в тази категория граждани, които сега са призовани“, каза адвокатът.

По думите му партньорката на Сноудън Линдзи Милс също е подала молба за руско гражданство. Двамата им синове вече имат такова, тъй като са родени в Русия.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че Сноудън запазва американското си гражданство, добавяйки, че „единственото нещо, което се е променило, е, че вследствие на придобитото руско гражданство, (Сноудън) сега може да бъде мобилизиран да се сражава в тази безотговорна война“.

През 2013 г. Сноудън получи убежище в Русия, след като редица други държави му отказаха. Той пристигна в Москва от Хонконг и възнамеряваше да намери убежище в Латинска Америка, но в крайна сметка не успя да напусне Руската федерация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG