Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Моето политическо завещание". Иван Костов и книгата, която е писал 20 години


"Късметът няма нищо общо с политиката. Останалите не позволяват на собствения ви късмет да се прояви", пише Иван Костов в книгата си
"Късметът няма нищо общо с политиката. Останалите не позволяват на собствения ви късмет да се прояви", пише Иван Костов в книгата си

Бившият премиер Иван Костов издаде нова книга - "Политиката отвътре". В нея той разказва свои преживявания и не спестява критики за политици от прехода, сред които са Андрей Луканов, Желю Желев, Жан Виденов, Петър Стоянов, Георги Първанов, Симеон Сакскобургготски, Ахмед Доган и Бойко Борисов.

Три години след като публикува своите мемоари "Свидетелства за прехода -1989-1999 г.", министър-председателят на България (1997-2001), бивш лидер на СДС, а по-късно и на ДСБ, официално представи новата си книга в понеделник в НДК.

Иван Костов критикува ЕС, че не се е вслушал в предупрежденията за Путин и прогнозира, че след края на войната привържениците на руския президент в България ще изчезнат. Бившият премиер препоръча на лидерите на "Демократична България" да "покажат цвета си" и да не стоят в сянката на други.

В книгата си Костов обяснява защо преходът така и не постигна върховенство на закона и дава примери за правилните политически решения, но и за грешките и провалите, заради които България е останала в плен на мафията.

Книгата започва с думите:

"Работя върху тези текстове 20 г. Не се решавах да ги публикувам по много причини. Политиката е тема на духа и безпокойството на живота ми. Затова се надявам с тази книга да спася това, което съм научил. Още повече че според убежденията ми то не е мое, а е общо. Научил съм го, служейки на обществото".

Представянето на "Политиката отвътре" се превърна в събитие за привържениците на демократичната общност. Зала 3 беше препълнена от желаещи да видят и чуят Костов, а на две огромни опашки хората търпеливо чакаха, за да си купят книгата.

Дойдоха политици от началото на промените, като Михаил Неделчев и Асен Агов, участници в правителството на Костов, като Евгений Чачев и Бойко Ноев, бившите военни министри Тодор Тагарев и Велизар Шаламанов, журналистът Иво Инджев.

Присъстваха и сегашният лидер на ДСБ – Атанас Атанасов, другият съпредседател на „Демократична България” – Христо Иванов, бившият лидер на СДС – Мартин Димитров, десни депутати и икономисти.

Христо Иванов, Атанас Атанасов, Мартин Димитров и Георги Ганев
Христо Иванов, Атанас Атанасов, Мартин Димитров и Георги Ганев

„Още имаме надежди, но Иван Костов ще ги попари - няма да се включи пак в политиката, което е жалко, защото не се появи друг като него в управлението", каза пред Свободна Европа 82-годишната Радка Кусева, работила като инженер и университетски преподавател, която сега ръководи неправителствената организация ”Митрополит Методий Кусев”.

При появяването на Костов, залата се изправи на крака и всички го аплодираха. Усмихнат и в добро настроение, той се ръкува с най-близките си сподвижници.

Книгата беше представена от бившия образователен министър в правителството на Иван Костов - проф. Веселин Методиев, който е негов близък приятел. Той смятал, че това е твърде висока топка за него, но Костов го победил с една дума: "Ти си сладкодумен, много хубаво говориш".

Докато Веселин Методиев говореше, провокатор наруши тишината и развя лика на бизнесмена и издател на "Капитал" Иво Прокопиев
Докато Веселин Методиев говореше, провокатор наруши тишината и развя лика на бизнесмена и издател на "Капитал" Иво Прокопиев

Методиев каза, че „Политиката отвътре“ е цялостен философски възглед върху българската политика от последните 30 години, че това "не е политология, а нещо по-мащабно“.

Методиев прочете посвещението в книгата - на съпругата на Костов: "На Елена, която изстрада моето участие в политиката".

"Често съм чувал едно търсене за близост до политика Иван Костов, "ти го познаваш", със завист са ми казвали. Ето - сега имате тази възможност. Искрено се надявам на успех на този текст, не за доброто на неговия автор, а за доброто на българската политика", каза още Методиев.

Писателят Захари Карабашлиев беше водещ на събитието, а Веселин Методиев представи книгата на Иван Костов
Писателят Захари Карабашлиев беше водещ на събитието, а Веселин Методиев представи книгата на Иван Костов

След това самият Костов говори за книгата си. Бил е пред дилемата дали да напише продължение на мемоарите си или да довърши този ръкопис, който събира от 20 години.

Само един Господ знае колко време имам, по-добре да завърша това, което имам.
Иван Костов

"Реших, че само един Господ знае колко време имам, по-добре да завърша това, което имам, а за другото - ако остане време", каза 72-годишният бивш премиер.

И добави, че в "Политиката отвътре" разказва какво е видял и разбрал, защото хората вярват на преживяното.

„За мен, да го кажа направо - това е моето политическо завещание. Аз така приключвам тази сметка с политиката. Оставяйки това, което мисля, че трябва да оставя, защото се надявам да е полезно на колкото се може повече хора“, каза Костов и отново предизвика аплодисменти.

Според него българските политици "вещаят, а не дискутират“, липсват реални дебати, няма лидери.

Защо "не сме унищожили БКП"

"Много хора са ме упреквали, че "не сме унищожили БКП". Убеден съм, че щяхме да елиминираме всяка възможност за широко съгласие и да затънем във вътрешни конфликти. Рискувахме и да допуснем граждански сблъсъци и насилие, защото напрежението в обществото бе изключително високо. Поставените политически приоритети бяха без разумна алтернатива в тежката зима на 1997 г.".

Цитат от "Политиката отвътре"

"Ние, които претендираме да сме демократи, трябва да произведем лидери. Аз не съм се родил лидер. Аз си бях един добър финансист, много добър, Гога, да знаеш (обърна се към Георги Ганев - б.а.) и щях да изживея един чудесен живот, ако не бях влязъл в политиката, да видя целия свят. Но не зависеше от мен - когато хората поискат да вървят в една посока, те си намират лидера, извеждат го, даряват му своето доверие и той тръгва напред", каза още Костов.

И призова гражданското общество "да не се озърта", а да направи това усилие - да се огледа и да намери и овласти с доверието си хора, които да го поведат.

"За мен големият въпрос е кога ще се сплотим - демократичната общност, и най-вече нейната авангардна част, и тя да поведе другите, защото когато има разделение цялата ѝ енергия угасва вътре в самата нея", каза той.

Няма демокрация без пазарна икономика

„Политиците у нас не разбират важното - че демокрацията и пазарната икономика са органично цяло - едното не може да замести другото. Няма демокрация без пазарна икономика и обратно, без демокрация икономиката става джунгла, в която господстват монополи и престъпност“.

Цитат от "Политиката отвътре"

"Аз съм изследвал посткомунистическата общност, много добре я познавам, непрекъснато съм бил срещу нея, всичките им стрели са били насочени към мен. И знам колко силно са губещи в момента, те губят исторически, объркани са, затова са агресивни. Страхливи са, опитват да се връщат в сенките на миналото", каза Костов и добави, че те трябва да бъдат убедени, че "пътят, по който вървим, е правилен".

По думите му "престъпната война, която започна Путин" отслабва още повече елита на посткомунистическата общност, който също познава много добре - "той ми е бил истински противник, на него дължа всички издевателства срещу моето семейство и хората около мен".

Неоправдани политически компромиси

"Влязохме (в ЕС и НАТО), защото страните членки направиха големи, а както се видя, и неоправдани политически компромиси: първо с управлението на Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган и след това с тройната коалиция - когато се присъединиха президентът Георги Първанов и Сергей Станишев".

Цитат от "Политиката отвътре"

Издателката на списание "Диалог", което излиза в Холандия - Даниела Горчева, го попита дали победата на Симеон Сакскобургготски през 2001 г. не се дължи донякъде и на "вашата липса на чувствителност към жертвите на комунизма - никога не ви видяхме на монумента им и хората не гласуват за десните, защото мислят, че не сте антикомунисти".

„Когато съм бил официално лице, съм ходил, ако трябва да се оправдавам. Може би не сме били на едно и също честване. Наистина не ходя редовно, което обаче в никакъв случай не ме прави по-малко антикомунист. Не е ходенето, което трябва да ви ориентира, защото тези от ГЕРБ ходят всеки път. А аз с тях не искам да се смесвам”, отвърна Костов.

Асен Агов и Веселин Тодоров
Асен Агов и Веселин Тодоров

Той добави, че „никой не е нанесъл по-тежък удар на комунистическата партия от правителствата на Филип Димитров и ОДС” и изброи отнемането на имущество и активи, създаването на пазарна икономика. Бившият премиер каза, че сега му се ражда идеята да се създаде фонд за изследване на прехода, за да има учени, които обективно да кажат какво е било.

Желю Желев свали Филип Димитров

"Давах си ясно сметка, че президентът Желю Желев нападна и свали правителството на Филип Димитров начело на голяма коалиция между политици, политически партии и номенклатурчици от специалните служби на комунистическия режим".

Цитат от "Политиката отвътре"

32-годишният Мирослав Тодоров от Монтана попита Костов как ще мотивира българите в чужбина да гласуват отново.

"Ако милеят за страната си, ще гласуват, защото гласуването им беше изключително важно за излъчване на последния парламент, който не продължи дълго. Нека отидат пак", каза Костов.

Преподавателката по политология Румяна Коларова зададе въпроса има ли изобщо европеизация в България и как я оценява той.

"Безспорно има европеизация, тя се просмуква отвсякъде, дори там където я възпират, въпреки че има българи, които искат да бъдат евроазиатци. Но аз имам и критики към европейската политика. За много хора тя беше усвояване на фондовете и разпределяне на порциите, за мен това никога не е било мечта. При преговорите аз казах – не са важни толкова парите, а правото на ЕС, човешките права, свободата", отговори Костов.

И добави още една критика - пренебрежението, с което ЕС се е отнесъл към гласовете, които са се надигали срещу режима на Путин. Костов каза, че е горд, че още през 2013 г е бил един от тези гласове.

"Това е голяма слабост на ЕС, това, което се случи, е гигантски грешки, които се плащат със стотици милиарди евро", каза той.

Михаил Неделчев (в средата)
Михаил Неделчев (в средата)

А когато дипломатът Стефан Тафров - кандидат-депутат на ДБ, попита как оценява влиянието на режима на Путин в България, Костов отговори:

"Когато много европейски политици се прегръщаха, целуваха, величаеха Путин, само такива екстремисти като мен говорехме за режима му. Тогава влиянието на Путин и путинизма беше изключително силно. След войната обаче българското обществено мнение започна да се обръща. Е, дори той да използва ядрено оръжие, няколко души ще кажат - прав беше. Но мисля, че влиянието на Путин вече е в упадък".

Костов изрази убеденост, че "тази агресия ще бъде наказана от целия Запад и когато това стане, никой няма да бъде зад него [Путин]".

Ivan Kostov
Ivan Kostov

Накрая Захари Карабашлиев - главен редактор на издателство "Сиела", попита Костов какво е неговото послание към ръководството на "Демократична България", което седеше на първия ред.

"Да покажат цвета си, да се покажат с яркостта на позицията си, не трябва да влизат в сянката на когото и да било, трябва да имат самочувствие", каза Костов.

Пред Свободна Европа Христо Иванов каза: "Ще се съобразим и ще следваме тази посока. Винаги има нужда от повече…".

Той даде и оценката си за ролята на Иван Костов в политиката:

"Разбира се, става дума за един човек, по който тепърва в българската политика всичко ще се измерва с неговия ръст. Той задава мащаб и стандарт, с всичко – и със спорните, и с безспорните неща. Това е човек, който не може да бъде заобиколен, прескочен, така че хубаво е, че имаме и такива фигури".

XS
SM
MD
LG