Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нова ера за човечеството". НАСА разби сонда в астероид, за да опита да го отклони


Илюстрация на мисията ДАРТ

Сонда, изпратена от американската космическа агенция (НАСА), се удари планирано в астероид, за да промени орбитата му. Това е първият подобен тест на метод за защита на Земята от потенциално опасни космически обекти.

Мисията беше наречена ДАРТ (DART - Double Asteroid Redirection Test) и започна преди 10 месеца. Сондата се удари в астероида Диморфос в 2:14 ч. българско време във вторник. До последния момент камерата на сондата предаваше снимки, на които се виждаше как повърхността на астероида се приближава.

Астероидите Диморфос и Дидимос (горе вляво), заснети по време на мисията.
Астероидите Диморфос и Дидимос (горе вляво), заснети по време на мисията.

„Влязохме в нова ера за човечеството, в която потенциално сме способни да се защитим от опасен сблъсък с астероид“, каза директорката на отдела на НАСА за планетарните науки Лори Глейз след сблъсъка, цитирана от Би Би Си.

Диморфос е с диаметър около 160 метра и се намира приблизително на 11 милиона километра от Земята. Той не представлява заплаха за планетата, а НАСА само тества метода за промяна на орбитата върху него.

Последната снимка, изпратена от сондата преди сблъсъка с Диморфос.
Последната снимка, изпратена от сондата преди сблъсъка с Диморфос.

Диморфос е сателит на друг, по-голям астероид - Дидимос, около който обикаляше досега за 11 часа и 55 минути. Целта на теста е да бъде променена орбитата му - с малко, но достатъчно, за да може да бъде използван този метод за спасяване на Земята от евентуален сблъсък с астероид.

Според замисъла на НАСА Диморфос трябва да бъде „побутнат“ леко към Дидимос - орбитата му да бъде намалена с под един процент, или 10 минути.

Ще са необходими обаче около няколко седмици преди учените да могат да потвърдят, че опитът е успешен. Това трябва да стане с помощта на телескопите на Земята.

Сондата беше изведена в космоса преди 10 месеца от американската военновъздушна база “Ванденберг” в щата Калифорния на ракета носител Фалкон 9 на компанията Спейс Екс, собственост на милиардера Илон Мъск.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG