Връзки за достъпност

Извънредни новини

Финландия затвори границата си за руски туристи 


Финландия забрани на руски граждани с туристически визи да влизат в страната от 30 септември, затваряйки маршрута към Европейския съюз за руснаци, опитващи се да избягат от военна мобилизация, обявена миналата седмица от президента Владимир Путин.

С този ход Финландия се присъедини към Полша и балтийските държави, които по-рано затвориха границите си за руски туристи като част от санкциите срещу Русия в отговор на инвазията ѝ в Украйна, започнала през февруари.

Финландският външен министър Пека Хаависто каза, че решението има за цел да предотврати напълно руския туризъм към страната и свързания с него транзит.

Правителството оправда решението си, като цитира опасения за сигурността, свързани с войната, „незаконните“ референдуми, организирани от Русия в четири области на Украйна, както и течовете от газопроводите „Северен поток“ в Балтийско море, определяни от Запада като саботаж.

Финландия вече беше намалила броя на визите, издавани на руски граждани до една десета от обичайния брой в знак на солидарност с Украйна. Въпреки това досега тя осигуряваше един от последните леснодостъпни сухопътни маршрути до Европа за руски притежатели на европейски визи за Шенгенската зона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG