Връзки за достъпност

Извънредни новини
Десислава Атанасова
Десислава Атанасова

Изборите: ГЕРБ иска да преговаря с всички партии за кабинет с "широка коалиционна подкрепа"

На 2 октомври в България се провеждат предсрочни парламентарни избори. Това са четвъртите поред избори за последните две години. До този вот се стигна, след като правителството на Кирил Петков беше свалено от вот на недоверие.

20:12 2.10.2022

Осем партии влизат в парламента според "Галъп интернешънъл"

Осем партии влизат в парламента, сочи екзитпол на агенция „Галъп интернешънъл“, цитирани от БНР. Сред формациите, които минават бариерата от 4% според агенцията е „Български възход“ на Стефан Янев.

ГЕРБ – 24,6%

„Продължаваме промяната“ – 18,9%

ДПС – 14,8%

БСП – 10,9%

„Възраждане“ – 10,1%

„Демократична България“ – 7,4%

„Има такъв народ“ – 4,6%

„Български възход“ – 4,0%

19:59 2.10.2022

ГЕРБ са първа сила, а "Продължаваме промяната" са втори според "Алфа рисърч"

Седем партии влизат в парламента, показват резултатите от екзитпол на агенция „Алфа рисърч“, цитирани от БНТ. Той сочи, че ГЕРБ са първа политическа сила, а „Продължаваме промяната“ остават на второ място.

ГЕРБ – 25,5%

„Продължаваме промяната“ – 19,9%

ДПС – 14,4%

БСП – 10,2%

„Възраждане“ – 10%

„Демократична България“ – 7,9%

„Има такъв народ“ – 4,2%

Според екзитпола на „Алфа рисърч“ партията на Стефан Янев „Български възход“ получава 2,9% от гласовете и остава извън парламента.

Резултати от екзитпол на Алфа рисърч/БНТ
Резултати от екзитпол на Алфа рисърч/БНТ

19:56 2.10.2022

Седем партии влизат в парламента. ГЕРБ са първи, сочи екзитпол на "Маркет линкс"

ГЕРБ са първа политическа сила, а „Продължаваме промяната“ остават на второ място. Това показват резултатите от екзитпол на агенция „Маркет линкс“, цитирани от бТВ. Според него в парламента ще влязат седем партии.

ГЕРБ – 25,5%

„Продължаваме промяната“ – 18,4%

ДПС – 12,6%

БСП – 11,2%

„Възраждане“ – 10,4%

„Демократична България“ – 9%

„Има такъв народ“ – 4,2%

Според екзитпола на „Маркет линкс“ партията на Стефан Янев „Български възход“ получава 3,6% от гласовете и остава извън парламента.

Резултати от екзитпол на Маркет линкс/бТВ
Резултати от екзитпол на Маркет линкс/бТВ

19:22 2.10.2022

ЦИК е получила 7 жалби и 66 сигнала за изборни нарушения

Централната избирателна комисия (ЦИК) е получила 7 жалби и 66 сигнала за изборни нарушения към 17:30 часа, съобщи говорителката на комисията Росица Матева. Сред тях са сигнали за нарушения в социалните мрежи и за нарушения на секционните комисии.

По думите на Матева сред сигналите има такива, че наблюдатели не са допуснати до изборното помещение. ЦИК предприема действия по всички сигнали, каза Матева. Комисията е установила нарушения на сайтовете „Пик“, „Блиц“ и „Дневник“ за публикуването на резултати от екзитполове преди края на изборния ден.

17:51 2.10.2022

ЦИК има данни за 23 неизправни машини за гласуване в страната

До момента Централната избирателна комисия (ЦИК) има данни за 27 неизправни машини за гласуване в страната, съобщи говорителят на комисията Цветозар Томов. По думите му това е много нисък процент от всички машини.

Томов добави, че на изборите през ноември неизправните машини са били над 50. Според него на тези избори няма да се достигне до такъв брой.

По-рано говорителката на ЦИК Росица Матева съобщи, че в 23 секции в страната е преустановено гласуването с машини. Там хората гласуват с хартиени бюлетини.

17:39 2.10.2022

Избирателната активност към 16 часа е 25,5%

Избирателната активност в страната към 16:00 часа е 25,58% по данни на Централната избирателна комисия (ЦИК). Гласували са общо 1 688 944 души.

На изборите през ноември 2021 г. към същия час активността беше точно същата.

Най-високата активност е в 23 многомандатен избирателен район (МИР) в София, където активността към този час е 33,95%. Избирателна активност е висока и в Монтана, Смолян, Стара Загора и Варна.

Най-ниска към този час е активността в Кърджали, където са гласували 19,72% от хората с право на глас, и в Сливен, където активността е 19,92%.

13:00 2.10.2022

Активността в страната към 11:00 часа е близо 9%

Избирателната активност в страната към 11:00 часа е 8,89% при гласували над 586 хиляди избиратели, обяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов в неделя. Най-активни са жителите на Монтана, където активността е 12,85%, а най-слабо се гласува в Пловдив-град - 6,27%.

По думите на Томов тези данни показват малко по-висока активност от втория тур на президентските избори през миналия ноември - 8,7%, и по-ниска от тази на парламентарния вот през юли миналата година - 12%.

“Сега трябва да отчитаме и сезонния фактор, графикът на гласуване в изборния ден не винаги е един и същ, така че е рано да се направят категорични изводи”, уточни Томов, прогнозирайки, че на базата на тези данни почти сигурно няма да бъдат достигнати 3 милиона гласували.

12:40 2.10.2022

Вотът е между връщане към прехода и скъсване с него, каза Кирил Петков

Изборите за парламент в неделя изправят България между връщането на страната към годините на прехода и скъсването с него. Това каза бившият премиер и съпредседател на “Продължаваме промяната” Кирил Петков, след като гласува в София.

Той изрази надежда, че формацията му ще получи шанс да продължи политиките си за увеличаване на доходите и пенсиите. Петков каза, че би искал всеки млад българин да избере страната за свой дом и се обяви за просперираща държава без корупция.

На въпрос с кого ще се коалира “Продължаваме промяната”, бившият премиер предпочете да бъде лаконичен и каза, че иска коалиция с българския народ. По време на предизборната кампания той неведнъж определи като потенциални партньори на партията му БСП и “Демократична България”, с които подкрепяха предишния редовен кабинет.

12:30 2.10.2022

Любомир Каримански вижда ролята на ИТН "с експертиза, с качество"

“Има такъв народ” (ИТН) може да играе роля в следващото Народното събрание “с експертиза, с качество на работата си, с това да можем наистина да премахнем именно двойния стандарт при нарушаването на всякакви норми”.

Това каза бившият депутат от партията на Слави Трифонов - Любомир Каримански, след като гласува в столичното 35-то средно езиково училище “Добри Войников” в неделя.

“Най-спешната задача пред 48-ото Народно събрание е категоризацията на бедните и уязвими групи в настоящия бюджет”, добави Каримански.

11:44 2.10.2022

Влизането в еврозоната е най-важната задача, каза Бойко Борисов

Влизането на България е “първата и най-важна задача” в контекста на водената от Русия война в Украйна, каза бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, след като гласува в Банкя в неделя.

“При тази агресия, при тази война, с ясен агресор в лицето на Путин, при този фарс на референдумите, България трябва да бъде много ясна, категорична и точна”, добави лидерът на ГЕРБ.

На въпроса за какво е гласувал, той отговори: “Този хаос, този рекет върху българите да престане.” И добави, че приоритетните теми пред следващото управление трябва да са “енергетика, еврозоната, съдебна реформа, диверсификация от “Газпром”.

11:27 2.10.2022

Румен Радев призова за по-висока избирателна активност

България има нужда от силни и легитимни институции, които да овладеят кризата, да правят реформи и да вземат стратегически решения. Това коментира президентът Румен Радев, след като гласува в професионалната гимназия по транспорт в столицата в неделя.

“Призовавам всички български граждани да излязат и гласуват; да не оставят по никакъв начин да бъдат отклонени от своето конституционно право на глас, и да не оставят никой друг да решава вместо тях. Защото изборите са право, но са и отговорност на всеки един от нас към бъдещето на България. Отговорност към себе си, към своите близки, и към бъдещето на България”, добави държавният глава.

Румен Радев
Румен Радев

11:06 2.10.2022

"Възраждане" ще подкрепи единствено правителство с негов мандат

Единственото правителство, което “Възраждане” би подкрепило, е с негов мандат, обяви лидерът му Костадин Костадинов, след като гласува в неделя.

Попитан дали това означава, че най-вероятно скоро пак ще има нови избори, той каза, че ако формацията му спечели първото място, “този разговор ще го водим пак след 4 години”.

“Пътищата на България са два. Или България ще промени кардинално своя път на развитие и ще има шанс за оцеляване, или Бог да пази България, ако продължим по същия път, както и досега, вече последните 30 години”, каза още Костадинов.

По думите му това означава “България да започне да взема решенията за своята съдба сама”, както и “да не допуска по никакъв начин да участваме в чужди военни конфликти за чужда сметка”.

10:50 2.10.2022

Корнелия Нинова очаква БСП да бъде част и от следващото управление

Председателката на БСП Корнелия Нинова каза пред медиите в неделя, че очаква левицата да бъде част и от следващото управление на страната. Тя гласува в 25-то средно училище “Петър Берон” в София.

“Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом, за стабилно управление, което от утре да отвори мощен социално-икономически щит пред кризата, за повишаване на доходите, за развитие на икономиката, което да гарантира просперитет на България”, добави Нинова.

По думите ѝ “без силна социална партия в тези трудни моменти няма да е лесно”. Добави, че БСП вече е готова с 10 мерки през първите 100 дни на новия кабинет за овладяване на инфлацията и повишаване на доходите. Нинова каза още, че партията ѝ няма да участва в управляващо мнозинство с ГЕРБ и ДПС.

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

10:30 2.10.2022

Мустафа Карадайъ иска "да възстановим и осмислим демокрацията"

Председателят на ДПС Мустафа Карадйъ заяви, че в България трябва да бъдат възстановени демокрацията и диалога.

“Не може в 21-ви век да третираме гражданите като престъпници, докато презумпцията за невинност действа, и по аксиома една част от гражданите да ги третираме като престъпници”, каза лидерът на ДПС, след като гласува в Кърджали.

Карадайъ не даде конкретни примери и добави единствено, че страна има нужда “да възстановим и осмислим демокрацията, да осмислим понятието диалог и нормалност в политиката”.

Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ

10:15 2.10.2022

Румен Христов се надява евроатлантическите партии "да седнат на една маса"

Лидерът на СДС Румен Христов се надява, че “проевропейските евроатлантически сили ще намерят възможност да седнат на една маса” и да бъде съставено редовно правителство. Както при последните няколко парламентарни вота СДС се явява на изборите в коалиция с ГЕРБ.

По думите на Христов “ще има нужда от компромиси”, за да бъде избран кабинет. Той добави, че е гласувал за “управление, което да овладее цените, да гарантира доходите на българските граждани и да продължи с реформите, защото България има нужда от тях”.

“Не на последно място е и ориентацията на страната. Според мен тя е категорично проевропейска. Ние сме силни по време на кризи и смятам, че това може да бъде изпълнено”, каза още лидерът на СДС.

Румен Христов
Румен Христов

10:02 2.10.2022

Стефан Янев ще работи за сигурност, справедливост и благоденствие

Трите основни стълба на българския национален интерес, чието спазване е основен приоритет за новата партия на бившия служебен премиер Стефан Янев - “Български възход”, са сигурност, справедливост и благоденствие.

Това каза Янев пред медиите, след като гласува в столицата в неделя сутринта. Той повтори намерението си да преговаря с всички партии в следващия парламент за съставяне на кабинет и добави, че очаква “Български възход” да постигне “максимален резултат”: “Всеки, който ме подкрепи, е добре дошъл”.

Бившият служебен премиер призова избирателите “да престанат да слушат внушенията, че активността ще бъде малка, в рамките на днешния ден да излязат и да гласуват”.

Стефан Янев
Стефан Янев

09:27 2.10.2022

Христо Иванов гласува за "смело реформаторско управление"

Напълно възможно е България да има “смело реформаторско управление” след парламентарните избори в неделя. Това каза пред медиите съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов, след като упражни правото си на вот в София.

“Може след година-две да бъдем в много по-добро положение”, продължи той, добавяйки: “Трябва отговорност, трябва последователност - за това гласувах.”

Иванов повтори, че “Демократична България” ясно е поставила основните си условия, при които би предоставила подкрепа за съставяне на кабинет - позиция “срещу путинската агресия срещу Източна Европа и свободния свят, правосъдна реформа и разумна фискална политика”.

08:59 2.10.2022

"Бъдещето няма да е розово". Доган не каза с кого би се коалирало ДПС

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува в неделя сутринта в столичното 52-ро училище “Цанко Церковски”, съобщиха от пресцентъра на партията му.

След вота си той каза, че гласувал “за бъдещето на България”, добавяйки, че “бъдещето няма да е розово”.

На журналистически въпрос с кого би се коалирало ДПС, за да бъде съставено родовно правителство, Доган отговори, че не знае.

08:22 2.10.2022

Секциите са отворени. България гласува за 48-ото Народно събрание 

Изборният ден за 48-ото Народно събрание започна. Точно в 7:00 часа отвориха всички секции в страната. Гласуването ще продължи до 20:00 часа или не по-късно от 21:00 часа, ако пред съответната секция има опашка от негласували.

В страната са разкрити общо 11 636 избирателни секции, в които не се включват подвижните урни. В 9369 от секциите има и машини за гласуване, а в 2785 ще се гласува само с хартиени бюлетини. Броят на машините за страната е общо 10 474.

Броят на избирателите по избирателни списъци е 6 602 990 души, а за 240-те места в парламента се борят 4670 кандидати.

22:51 1.10.2022

Първите избирателни секции отвориха в Нова Зеландия и Австралия

Извънредните парламентарни избори започнаха в чужбина още в събота вечерта. Заради часовата разлика първите секции отвориха в Нова Зеландия и Австралия. В България вотът ще започне точно в 7:00 часа сутринта в неделя.

В 21:00 часа българско време в събота (7:00 часа местно време) започна гласуването в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Два часа по-късно започна изборният ден и в Австралия. Вотът в чужбина ще приключи най-късно в секциите в Калифорния, САЩ - в 6:00 часа българско време в понеделник.

Министерството на външните работи разкри общо 755 секции в 62 държави. Най-много са в Турция (166), Великобритания (126), Германия (77) и Испания (65).

Възможност за машинно гласуване има в 300 секции. Общо са транспортирани 538 машини, което е със 122 повече в сравнение с миналите избори през ноември 2021 г. Зад граница са изпратени 755 комплекта изборни книжа с над 600 хиляди бюлетини.

Първите избирателни секции в чужбина отвориха в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия.
Първите избирателни секции в чужбина отвориха в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия.

Заредете още

XS
SM
MD
LG