Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Независимост, свобода, смърт на Хаменей". Нови сблъсъци между полиция и протестиращи в Иран


Протестиращи в Техеран, 2 октомври 2022 г.
Протестиращи в Техеран, 2 октомври 2022 г.

Сблъсъци между иранските сили за сигурност и студенти в един от най-престижните университети в Техеран избухнаха в неделя вечерта. Иранската полиция използва сълзотворен газ, за да потуши продължаващите протести, които започнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини.

Тя почина, след като беше арестувана, защото според религиозната полиция е носила неправилно хиджаба си. Според властите в страната смъртта ѝ е настъпила заради сърдечен удар, но близките на младата жена и свидетели казаха, че тя е била бита от полицаите.

Видеоклипове, публикувани в социалните мрежи в неделя, показаха как десетки полицаи за борба с безредиците обграждат университета Шариф в Техеран. На един от записите се вижда как силите за сигурност използват сълзотворен газ, за да прогонят студентите от кампуса, а в далечината се чува звук, наподобяващ изстрели.

Протест на студентите в университета Шариф в Техеран, 25 септември 2022 г.
Протест на студентите в университета Шариф в Техеран, 25 септември 2022 г.

Друго видео показва как полицията преследва студенти, блокирани в подземния паркинг на университета. Според информацията десетки от тях са били арестувани.

Иранските държавни медии съобщиха за "информация за сблъсъци" в университета и казаха, че министърът на науката на страната е посетил мястото, за да провери ситуацията.

По-късно в понеделник стана ясно, че властите са спрели учебните занятия в университета Шариф и те временно ще се провеждат само онлайн.

В неделя студенти протестираха в множество университети в Иран. Демонстрации се проведоха в няколко града като Техеран, Язд, Керманшах, Санандадж, Шираз и Машхад, а участниците скандираха "независимост, свобода, смърт на [Върховния лидер аятолах Али] Хаменей".

Правозащитната организация Iran Human Rights, базирана в Норвегия, съобщи, че досега 133 души са били убити в Иран, включително повече от 40 души, които са загинали при сблъсъци миналата седмица в Захедан, столицата на югоизточната провинция Систан-Белуджистан.

Масовите протести, които продължават вече трета седмица в Иран, започнаха на 16 септември след погребението на 22-годишната Махса Амини. В десетки градове в страната хората протестират срещу моралната полиция и закона за задължителното носене на хиджаб.

По-рано международната правозащитна организация "Амнести Интернешънъл" каза, че Иран умишлено използва смъртоносна сила, за да потуши протестите. Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека също съобщи, че е много обезпокоена от насилствената реакция на властите, и ги призова да зачитат правото на мирен протест. Оттам също потвърдиха, че иранската полиция използва бойни патрони срещу протестиращите. Иран отрича информацията.

Властите съобщиха за над 1200 арестувани, като по данни на Комитета за защита на журналистите (Committee to Protect Journalists) сред тях има и най-малко 29 журналисти. Това са най-големите протести в Иран от 2019 г. насам.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG