Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Време за промяна". Босна избра тримата си нови президенти


Денис Бечирович от Социалдемократическата партия пристига за обръщение пред медиите и поддръжниците в Сараево след края на изборите в Босна и Херцеговина на 2 октомври.
Денис Бечирович от Социалдемократическата партия пристига за обръщение пред медиите и поддръжниците в Сараево след края на изборите в Босна и Херцеговина на 2 октомври.

Кандидатът на Социалдемократическата партия Денис Бечирович е вероятният нов представител на босненските мюсюлмани в тричленното президентство на Босна и Херцеговина. Това сочат предварителните резултатите от изборите в страната, които се проведоха в неделя.

За мястото на хърватския представител в колективното президентство засега води Желко Комшич от Демократичния фронт, а за мястото на сръбски представител - Желка Цвиянович от Съюза на независимите социалдемократи, чийто лидер е Милорад Додик.

Сложната политическа система на Босна и Херцеговина предвижда всяка от трите най-големи общности в страната да има свой представител в колективното президентство. Те се сменят на ротационен принцип на всеки 8 месеца и имат мандат от по 4 години.

"Време е за позитивна промяна в Босна", каза Денис Бечирович, след като обяви изборна победа.

"Животът на хората в тази страна е най-важен и затова призовавам за обединение, за да могат гражданите на Босна и Херцеговина да бъдат добре", добави той.

Бечирович е смятан за умерен и склонен към сътрудничество. Неговият основен конкурент Бакир Изетбегович, чиято Партия на демократичното действие доминира сред босненските мюсюлмани от 1996 г. насам, призна загубата си още вечерта след края на изборния ден.

Досегашният представител на босненските мюсюлмани в президентството Бакир Изетбегович (в средата) по време на пресеконференцията си, на която призна загубата си на изборите.
Досегашният представител на босненските мюсюлмани в президентството Бакир Изетбегович (в средата) по време на пресеконференцията си, на която призна загубата си на изборите.

Надпреварата за мястото на представител на босненските хървати от своя страна остава оспорвана, като при малко на 50% преброени бюлетини водеше кандидатката на националистическата Хърватската демократична общност Боряна Крищо. При обработени 84,75% от избирателните секции обаче с най-много гласове към момента е Желко Комшич.

Освен сръбски, хърватски и мюсюлмански представител в колективното президентство, гражданите на Босна и Херцеговина в неделя избираха и свои представители в долната камара на националния парламент, на парламентите на двете съставни единици, както и в парламентите на десетте кантона на Мюсюлманско-хърватската федерация.

В Република Сръбска избираха също така президент и вицепрезиденти. Резултатите от този вот все още са неясни, като и двамата водещи кандидати - Милорад Додик и Йелена Тривич, обявиха победа.

Босна е съставена от две полуавтономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят предимно босненски мюсюлмани и босненски хървати.

Всяка полуавтономна част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG