Връзки за достъпност

Извънредни новини

Винаги срещу империята на злото. Марк Хамил, който ще събира средства за дронове за Украйна


Марк Хамил
Марк Хамил

Той е познат с ролята си на млад джедай, който се изправя срещу голямата и могъща империя на злото и я побеждава. Днес актьорът, който стои зад образа на Люк Скайуокър - Марк Хамил, отново се изправя срещу "империя на злото". Той ще събира средства за дроновете, с които Украйна се брани от Русия.

Преди много години в онази далечна, далечна галактика, от него започва всичко. Той е новата надежда, която зрителите виждат в едноименния филм от 1977 г. Тази нова надежда променя завинаги историята на онази галактика, а и на киното като цяло.

Той наследява всички знания и умения на поколенията преди него и се превръща в най-могъщия представител на цяла каста от войни, която съществува хилядолетия преди него. Или поне докато „Дисни“ не реши да изкарва още пари.

Той, разбира се, е Люк Скайуокър, образът на надеждата на всеки млад фен на сагата на Джордж Лукас „Междузвездни войни“.

Преди дни стана ясно, че Марк Хамил, актьорът, който играе ролята на джедая, ще стане посланик на проекта за набиране на средства за Украйна United 24. По-конкретно той ще се включи в събирането на средства за проекта „Армия от дронове“, който цели да развие ескадрилата от безпилотни апарати на Киев.

„Марк, ти се превърна в първия посланик, който помага на Украйна да събира средства за защитниците си. За украинците това значи много. Както в „Междузвездни войни“ доброто ще победи злото, а светлината ще преодолее тъмнината. С теб в нашия отбор няма друг вариант“, каза Володимир Зеленски по време на онлайн среща между двамата.

Точно сега е най-доброто време за всички да се обединят и да подкрепят Украйна в тази война срещу империята на злото

„В тази дълга и неравна битка Украйна се нуждае от продължителна подкрепа. За мен беше чест, когато президентът Зеленски ме помоли да стана посланик на „Армия от дронове“. Със сигурност знам, че Украйна се нуждае от дронове, за да пази земята си, свободата си и ценностите на целия демократичен свят. Точно сега е най-доброто време за всички да се обединят и да подкрепят Украйна в тази война срещу империята на злото“, каза самият Хамил.

„Армия от дронове“ позволява регулярното закупуване на безпилотни апарати за украинската армия, както и предоставя средства за ремонта им. Пари отиват и за обучението на техните пилоти. До момента украинските въоръжени сили са получили 986 дрона, а сумата, за тяхното закупуване се равнява на близо 52 млн. долара.

За разлика от филмовата поредица, в която Скайуокър се ражда в астероидно поле, Хамил се ражда в крайморския град Окланд в Калифорния през 1951 г. Той има шест братя и сестри, а и майка му, и баща му имат корени във Великобритания.

Заради работата на баща му като капитан в американския военноморски флот, на Марк и цялото му семейство се налага често да се местят. Децата сменят училища като достигат чак до Япония.

В крайна сметка Хамил се връща в САЩ и постъпва в Los Angeles City College, където започва да се занимава с изкуства.

Филмът, който има огромно значение за младия Хамил, е „Кинг Конг“.

Филмът, който промени животът ми беше черно-белият „Кинг Конг

„Филмът, който промени живота ми, беше черно-белият „Кинг Конг“. Това беше първият филм, който ме накара да си изплача очите. Надявах се някак да не се върнат Конг в Ню Йорк. Надявах се, че ще успее да се измъкне от това, но историята ме поразяваше всеки път“, казва актьорът.

Първите му роли са в сериали, ситкоми и в късометражни филми.

Стъпката напред идва, когато неговият приятел Робърт Инглуд се явява на кастинг за „Апокалипсис сега“ на Франсис Форд Копола. На същото място се провежда и кастинга за нискобюджетен, фантастичен филм. Според Инглуд обаче ролята на някой си Люк Скайуокър може да пасне чудесно на неговия приятел Марк Хамил.

Всъщност агентката на Хамил вече го е записала за пробата и по думи на самия Хамил той е щял да се яви на кастинга независимо от предложението на Инглуд.

По-важното обаче идва след премиерата на филма през 77-ма. След успеха на „Нова надежда“ целият му живот се променя. Самият той в началото е единственият сред звездите от филма, като Харисън Форд и Кари Фишър, които изпитват истински ентусиазъм от случващото се.

„Аз бях този, който казваше „Хей, хора, вижте, лицето ми е върху кутия със зърнени закуски". Аз бях истинският ентусиаст в групата“, казва Хамил, който си спомня колко много е значело за него да може да седи на филмовата площадка край Алек Гинес и „онова космато нещо“ – Чубака, изигран от Питър Мейхю.

Излизането на „Империята отвръща на удара“ и „Завръщането на джедаите“ правят Хамил един от най-известните актьори на планетата, но това се оказва и нож с две остриета. Той е толкова силно свързван с ролята си на Люк, че опитва всячески да се отърси от персонажа си. Стига до това да играе на Бродуей, където е звезда в „Амадеус“, „Човекът слон“ и други.

През 1984 г., когато Милош Форман прави филмова адаптация на „Амадеус“, Хамил губи ролята отново, защото един от продуцентите „не иска Люк Скайуокър“ във филма за Моцарт. Това го поставя в положение да не изиграе нито една роля, която да съперничи на джедая от научно-фантастичната поредица.

Неуспехите на камера обаче не се отразяват на успехите му зад нея. Особено успешни са дублажите му, а най-емблематичен остава образът на Жокера в смятана за най-успешна комиксова анимационна поредица „Батман“. Следват и още множество в други от сериите на DC Comics и Marvel.

„Исках да играя образ, който е пълна противоположност на Люк, и го открих в сериите (за Батман). Без майтап (no joke, заигравка с английското Joker бел. ред.)".

Хамил се жени през 1978 г. за зъболекарката Марилу Йорк. Двамата имат три деца.

Освен с работата си на екран и сцена, Хамил е известен с публичното заявяване на политическите си пристрастия и подкрепата му към Демократическата партия.

Има и множество интереси в различните области, а един от тях – химията, го довежда до там да стане член на Кралското химическо дружество на Обединеното кралство.

Сред благотворителните каузи, които защитава, са такива на организации, които се борят с подпомагане на деца със здравословни проблеми, защита на животните и организациите, които се борят за прекратяването на глада по света.

Още от начало на войната той застана твърдо в подкрепа на Украйна, а в Туитър многократно изрази тази своя позиция.

За феновете на Междузвездни войни обаче той винаги остава джедаят, който слага край на тиранията и империята на злото.

„Запомни, силата винаги ще бъде с теб. Винаги.“

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG