Връзки за достъпност

Извънредни новини

Четирима души от румънски филиал на "Газпром" са обвинени по подозрения в шпионаж


Бензиностанция на "Газпром" в Румъния

Румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) съобщи в понеделник вечерта, че са повдигнати обвинения на четирима души след извършени обиски в офиси на компанията НИС Петрол, румънски филиал на руската "Газпром". Това съобщава в. "Адевърул", цитиран от БТА.

Обвиненията са по подозрения в разкриване на секретна служебна информация и неразрешен трансфер на информационни данни.

В прессъобщение на ДРПОПТ се посочва, че са конфискувани редица документи и средства за съхранение на данни, осем души са били отведени за изслушване, а на четирима от тях, които са румънски и чуждестранни граждани, са повдигнати обвинения за "заобикаляне на методологичните норми за прилагане на Закона за петрола".

ДРПОПТ е извършила обиски на девет адреса в Тимишоара и Букурещ, включително офиси на компанията НИС Петрол, румънски клон на сръбската компания НИС, която е контролирана от "Газпром", както и в жилища на служители, по подозрения в шпионаж.

Според съобщението на ДРПОПТ четирите лица са обвинени, че в качеството си на служители на мултинационална компания са заобиколили методологичните норми за прилагане на Закона за петрола, съответно наложените от Националната агенция за минералните ресурси процедури и също така са предали непредназначени за обществеността данни за фонда от ресурси (минералните запаси) на Румъния на фирма от същия консорциум в Сърбия.

Телевизия Диджи 24 отбелязва, че разследването на ДРПОПТ, Румънската разузнавателна служба и Службата за външно разузнаване в подразделението на Газпром в Румъния е разкрило факта, че НИС Петрол е събирала данни за запасите от петрол и газ в редица периметри в западния окръг Тимиш и ги е предавала в Москва, без да уведомява румънските власти какво е открила.

Въпреки че е имала задължението да предаде тези данни на румънската държава, представена чрез Националната агенция за минералните ресурси, НИС Петрол е предала всяка информация директно в Белград и оттам най-вероятно в Москва, посочва изданието "Прес Алърт", отбелязвайки, че румънските власти не са имали представа какво е било открито при проучванията на НИС Петрол.

Диджи 24 съобщава, че сръбският президент Александър Вучич също е коментирал случая, като е казал, че това вреди на имиджа на страната, тъй като НИС Петрол е сръбска компания, но ако обвиненията са верни, не става въпрос за сръбски граждани.

"Въобще не изключвам възможността за истинска виновност на НИС, но не познавам случая, не съм се занимавал с това. Важно е да подчертая, че не са сръбски граждани, няма нищо общо с нас. В голямата си част са руснаци, но ще поискаме повече информации от румънската полиция", е казал Вучич, според Евронюз Сърбия.

Според него скандалът има връзка с позицията на Сърбия на международната сцена и има за цел "да дисциплинира онези, които някои смятат за непослушни".

Компанията НИС уточни, че "е сътрудничила и ще сътрудничи напълно с всички компетентни органи за изясняване на всички аспекти, свързани с дейността на компанията и служителите ѝ в Румъния".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG