Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Залях входа с бензин". Как руски военни окръжия бяха подпалени заради мобилизацията


Мъж държи плакат с надпис: "Ние не сме роби, роби ние не сме" - популярен цитат от първия съветски буквар за първи клас (1919 г.) Снимката е архивна.
Мъж държи плакат с надпис: "Ние не сме роби, роби ние не сме" - популярен цитат от първия съветски буквар за първи клас (1919 г.) Снимката е архивна.

От началото на мобилизацията в Русия са пострадали най-малко 28 сгради на военните окръжия. Повечето от тях са станали обект на нападения с коктейли "Молотов".

Данните са събрани по медийни публикации, свидетелства на очевидци и съдебни дела.

Новините идват две седмици след като президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация на руски граждани, които да изпрати на фронта в Украйна.

Инцидентни нападения срещу сгради на военните окръжия в Русия започнаха още с началото на военната агресия срещу Украйна. По данни на Радио Свобода в периода от 24 февруари, когато започна инвазията, до 21 септември, когато Путин обяви мобилизацията, са били нападнати със стрелба или със запалителни бутилки общо 37 сгради на военните окръжия.

Те са последвани от 28 нови посегателства, извършени през последните две седмици. 10 от тях са извършени в райони на Сибир.

В сряда властите заведоха наказателно дело срещу 18-годишен жител на Владивосток, публикувал в Телеграм снимка на коктейл "Молотов".

В същия ден ученичка от 11-и клас в град Казан беше поставена под домашен арест заради три запалителни бутилки. Две от тях момичето е хвърлило по сградата на военното окръжие, но е успяло само да подпали тревата отпред, пише "Медуза".

Някои от заловените извършители са принудени да се извинят публично за постъпката си. Такъв е случаят с жител на град Гай в Оренбургска област, който казва: "залях с бензин входа и стената на Гайското военно окръжие и го подпалих".

На 30 септември, когато стана ясно, че мобилизацията е предизвикала ръст на нападенията, руският Генерален щаб съобщи, че ще разглежда хвърлянето на запалителни смеси по военните окръжия като акт на тероризъм.

Това означава, че наказанието за подобни прояви ще е до 15 години лишаване от свобода.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG