Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебният кабинет търси оферти за самолети "Грипен". Партии критикуваха решението


Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов
Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов

Служебното правителство събира оферти за закупуване на военни самолети втора употреба, като не цели да ги купи. Това каза пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в петък. По негови думи целта е офертите да се представят в парламента и да се вземе информирано решение.

Новината идва ден след като министерството на отбраната съобщи, че е отправило искане до Швеция, Франция, Израел и САЩ за представяне на оферти за наемане или закупуване на самолети.

Стоянов каза, че са проведени работни срещи с Швеция и Франция, а от останалите две държави няма отговор. Той добави, че до края на месеца се очаква офертата за самолети от Франция.

В четвъртък вечерта в медиите се появи и информация, че Швеция официално е съобщила за изпратена оферта до България за самолети "Грипен". Във връзка с това Стоянов каза, че офертата най-вероятно е изпратена, но все още не е пристигнала в министерството.

Той посочи още, че става дума за два учебно-бойни и осем бойни самолета за период от десет години. По негови думи все още не е ясна цената, която се очаква да бъде предложена.

"След като получим офертите, те трябва да бъдат анализирани и представени в Народното събрание с проект за инвестиционен разход, да бъде одобрен проектът, чак след това се водят разговори за договор и той отново трябва да мине през парламента", добави министърът.

Думите на Стоянов, че става дума за търсене на оферти, а не за закупуване, идват, след като по-рано през деня лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков критикува служебния кабинет за действията му.

"Не е роля на служебния кабинет да взима такива важни решения в момент, в който новият парламент вече се съставя", каза Петков.

БСП също призова служебното правителство да не "ангажира дългосрочно България с такива договори". От съобщение на Изпълнителното бюро на партията до медиите става ясно, че от БСП ще гласуват "против", ако такова решение се внесе в бъдещото Народно събрание.

По думите на Стоянов служебният кабинет опитва да придобие и осем двигателя, които ще помогнат изтребителната авиация да се използва до края на 2023 г. Той добави, че самолетите F-16 от САЩ ще са в оперативна готовност не по-рано от 2027-2028 г.

България поръча осем изтребителя F-16 Block 70 през 2019 г. Очакваше се първите самолети да бъдат доставени през 2023 г., но през февруари тази година стана ясно, че ще има забавяне. Според посолството на САЩ изтребителите ще бъдат доставени през 2025 г., а забавянето е заради пандемията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG