Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Крим, мостът, началото". Киев намекна, че е отговорен за взрива на Кримския мост


Пожарът на моста избухна рано в събота сутринта след експлозия. В резултат се запалват вагоните на товарен влак.
Пожарът на моста избухна рано в събота сутринта след експлозия. В резултат се запалват вагоните на товарен влак.

Кримският мост е частично разрушен и преминаването по него е спряно след като експлозия рано сутринта в събота доведе до мащабен пожар и срутване по едно от платната, съобщават международните медии.

Взрив на моста в 06:07 часа е довел до запалването на цистерна с гориво в края на товарен влак, пътуващ към Крим. Това потвърдиха официално от Националния антитерористичен комитет на Русия.

В ранния следобед Русия съобщи, че пожарът на моста е потушен с помощта на хеликоптер.

В ранния следобед Русия съобщи, че пожарът на моста е потушен с помощта на хеликоптер.
В ранния следобед Русия съобщи, че пожарът на моста е потушен с помощта на хеликоптер.

Керченският мост е единствената директна връзка между Русия и анексирания от Москва през 2014 полуостров Крим. От началото на войната той се използва за доставки и снабдяване на руските войски в Южна и Източна Украйна, заради което се смята за стратегическа инфраструктурна цел за Киев.

Руските власти казват още, че експлозията е причинена от това, че "кола бомба е избухнала" на автомобилния участък, запалвайки седем петролни цистерни на железопътната част.

Няколко часа след експлозията съветникът към кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк написа в Туитър коментар, който беше възприет от международните коментатори като намек, че Киев е отговорен за случилото се на моста. Но директно и официално потвърджение за това не е имало от украинските власти.

"Крим, мостът, началото. Всичко незаконно трябва да бъде разрушено, всичко откраднато - върнато на Украйна, всичко руско окупационно - прогонено", пише Подоляк.

По-късно в събота руските следователи на място съобщиха, че има най-малко трима жертви на взрива, които са пътували по моста по време на взрива. Те казват още, че не са повредени арките, под които преминават кораби към Азовско море и трафикът под тях е нормален.

Преминаването по самия мост е спряно, а властите в Крим обявиха, че трафикът по моста е напълно затворен, като връзката с Южна Русия ще се извършва с фериботи. Те съобщиха още и че 2 от автомобилните платна на Керченския мост са частично срутени.

Руският президент Владимир Путин е бил информиран за „извънредния случай“ и е поръчал правителството да разследва случилото се, каза говорителят на Кремъл Дмитри Песков, цитиран от Интерфакс.

19-километровият мост през Керченския пролив беше открит от президента Владимир Путин през 2018 г., четири години след като Москва незаконно анексира Крим. Той се намира на над 160 км от контролирана от Украйна територия.

Нелегалната анексия на Крим от Русия се случи на 18 март 2014 г. и не се признава от Европа, САЩ и повечето държави. Оттогава насам полуостровът се управлява като руска федерална територия, но Украйна не е спирала да твърди, че е част от нейната територия и ще си върне Крим в бъдеще.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG