Връзки за достъпност

Извънредни новини

Калина Бояджиева, която изкачи световния връх в кикбокса три пъти в един ден


Калина Бояджиева след Европейското първенство през 2021 г., когато също печели три титли в един ден.
Калина Бояджиева след Европейското първенство през 2021 г., когато също печели три титли в един ден.

Не за пръв път тя печели три титли от едно и също първенство. Вече мечтае и за олимпийското злато. Тройната световна шампионка по кикбокс при кадетите Калина Бояджиева е човек на деня на Свободна Европа.

Макар да е едва на 16 години, тя вече е свикнала да се връща с повече от един златен медал от големи международни състезания. Последното ѝ участие не е изключение.

На Световното първенство по кикбокс за кадети преди дни в Йезоло, Италия, Калина Бояджиева взе най-много титли от българските състезатели. Тя стана стана световна шампионка в три стила на настилката татами при девойките старша възраст в категория над 70 кг., като беше част и от българския отбор до 18 години, който спечели отборната титла.

Успехите на Бояджиева затвърдиха рекордното представяне на България на световно първенство. Младите български кикбоксьори оглавиха крайното отборно подреждане в надпреварата с 28 златни, 22 сребърни и 19 бронзови медали.

Калина регистрира подобно лично представяне и на Европейското първенство до 15 години през 2021 г. в Будва, Черна гора, когато отново завоюва три титли.

"Силно се надявах тази година да повторя постижението си от Европейското първенство през миналата година, когато отново спечелих три титли. Успях дори да го надскоча с индивидуалната си награда. Беше перфектно представяне", казва тя пред БНТ.

Нейните 186 см., разтегливостта и резките ѝ удари, които по думите на единия ѝ треньор Иво Деспотов "стъписват противниците за миг", са сред най-важните ѝ козове.

Той описва пред бТВ Бояджиева като "буйно детенце със страшен инат", с което първоначално много трудно са се сработили. Другият ѝ треньор Стефан Костадинов я определя като сигурна в себе си състезателка с много стабилна психика.

За пръв път тя опитва кикбокс на първия си учебен ден и оттогава не е спирала. "Всеки един момент, който можех да изпитам в залата, беше много приятен и реших, че това е моята мечта", споделя тя пред Нова телевизия.

Освен кикбокс, Калина тренира и волейбол в клуб "Левски", където височината ѝ е от не по-малко значение. По думите ѝ двата спорта си приличат по нуждата от бърза реакция – независимо дали към топката, или спрямо действията на противника.

Бояджиева мечтае да стане олимпийска шампионка по кикбокс, което стана възможно през в края на 2020 г. Тогава стана ясно, че Световната асоциация на кикбокс организациите WAKO вече официално в част от Европейското Олимпийско семейство и е допусната до Европейските игри през 2023 г.

Освен това Калина се стреми към това да стана част от женския национален отбор по волейбол.

XS
SM
MD
LG