Връзки за достъпност

Извънредни новини

"С основание сте ядосани". Как Гешев оглави протест срещу държавата


"По покана на лидерите на ромската общност" Иван Гешев посети в неделя столичния кв. "Факултета".
"По покана на лидерите на ромската общност" Иван Гешев посети в неделя столичния кв. "Факултета".

Виждали ли сте главен прокурор на граждански протест заради липсата на справедливост? Иван Гешев не само се оказа в тази ситуация, но и се качи на сцената. И посочи виновните - политиците. Но не всички, а само тези, които са управлявали през последната година. Същите, които му искат оставката.

Сбиване между двама млади мъже, причинено от засичане на такси и друга кола в София, завършва със смъртен случай в събота. Оцелелият участник в инцидента е задържан и обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост. Самият той обаче има наранявания, причинени от побой, а прокуратурата все още не знае дали обвиняемият е предизвикал сбиването или само се е отбранявал. Причината за смъртта на починалия таксиметров шофьор също не е изяснена.

Въпреки всички тези неясноти фаталният инцидент веднага предизвика масово недоволство сред населението на близкия кв. “Факултета” и се стигна до блокиране на булеварди и намеса на полицията. Причината беше, че починалият е от ромски произход.

На следващия ден главният прокурор Иван Гешев отиде в кв. “Факултета”, за да се срещне с местни жители. Там той се озова на сцената на протест, от която държа около 20-минутна реч, прекъсвана от въпроси от присъстващите. Основното послание на Гешев беше, че смъртта на таксиметровия шофьор е следствие от действията на политиците. Но не на всички, а само на тези, които в последната година настояват за реформиране на прокуратурата и антикорупционната комисия, както и оставката на главния прокурор.

Тази теза на Гешев не е нова и той я повтаря периодично, откакто управляващото мнозинство в 47-ото Народно събрание, съставено от “Продължаваме промяната”, “Има такъв народ”, БСП и “Демократична България”, започна да настоява за неговото оттегляне от поста, а впоследствие закри специализираното справосъдие.

За пръв път обаче главният прокурор се оказа в ролята на говорител на граждански протест, който насочва гнева на хората във всички посоки, освен към държавното обвинение. Гешев обеща на протестиращите, че прокуратурата ще направи “абсолютно всичко, което е необходимо”, за да изясни смъртния случай, но няколко пъти подчерта, че не може да поеме отговорност за останалите по веригата - “за МВР, за съда и за другите институции, а още по-малко - за политиците”.

Свободна Европа изпрати запитване до пресцентъра на прокуратурата за това от кого точно е бил поканен Гешев във “Факултета”, знаел ли е предварително, че там ще говори пред граждански протест, както и дали друг път е комуникирал с лидерите на местната ромска общност там. Отговори обаче не последваха.

Иван Гешев на сцената пред протеста във "Факултета" в неделя.
Иван Гешев на сцената пред протеста във "Факултета" в неделя.

Според бивши обвинители подобно поведение не само излиза извън конституционните правомощия на главния прокурор, които му забраняват да прави политически изказвания, например, а го поставя и в абсурдната ситуация “да яха гражданското недоволство” срещу властта, която самият той олицетворява.

Друг принципен проблем в конкретния случай е свързан с асоциирането на Гешев с общност от хора, които се явяват едната страна в току що образувано разследване, което тепърва трябва да установи какво се е случило. Разследване, по което самата прокуратура признава, че са налице две групи от противоречиви свидетелски показания за това как е започнало фаталното сбиване.

Какво е установено по случая

Засега е безспорно установено единствено, че около 18:30 часа на 8 октомври починалият Христо Йорданов на 34 години е шофирал таксито си в нарушение по еднопосочната ул. “Рибен буквар”, когато се е засякъл с друга кола, движеща се по перпендикулярната ул. “Хъшове” в кв. “Разсадника”. Другият автомобил е бил управляван от млада жена, чийто приятел - 23-годишният Йосиф Иззе, пътувал до нея.

Ясно е още, че двамата мъже са слезли от колите и са започнали пререкание помежду си, което е прераснало в сбиване. Оттук нататък събраните показания от общо 17 свидетели се разделят в две групи. Едната най-общо поддържа версията, че Иззе е започнал боя, след което е извикал свои приятели, с които са продължили да налагат Йорданов. Другата версия е, че таксиметровият шофьор е извикал още трима мъже, с които са пребили обвиняемия.

В крайна сметка Йорданов се е свлякъл на земята и пристигналият на мястото медицински екип само е констатирал смъртта му. Засега прокуратурата не е оповестявала официално заключение от аутопсията. Според изтоичници на БНТ обаче най-вероятната причина за смъртта е инфаркт.

Обвиняемият 23-годишен Йосиф Иззе в Софийския градски съд.
Обвиняемият 23-годишен Йосиф Иззе в Софийския градски съд.

По време на разглеждането на мярката на задържания Иззе във вторник съдия Александра Йорданова от Софийския градски съд (СГС) посочи, че прокуратурата бързо трябва да установи кой пръв е ударил другия участник в сбиването. Съдът все пак остави в ареста обвиняемия, защото е осъден условно за причинена катастрофа с пострадала жена, а изпитателният му срок още не е изтекъл.

По време на заседанието стана ясно, че още не са готови експертизите, които трябва да изяснят от какво точно е починал Йорданов, както и какви телесни повреди са нанесени на Иззе. Извън съдебната зала наблюдаващият прокурор Илиян Точев пък не изключи възможността обвиняемият всъщност да е действал в условията на неизбежна самоотбрана. Ако това се окаже вярно, обвинението му би трябвало да бъде свалено.

"Не получавате еднаквост"

На фона на всички тези неясноти Иван Гешев реши още в неделя, ден и половина преди разглеждането на мярката на обвиняемия, да се появи във “Факултета” и по думите му - да успокои хората. Посещението му в квартала с преобладаващо ромско население, беше анонсирано предварително от пресцентъра на прокуратурата с уточнението, че е “по покана на лидерите на ромската общност, със съдействието на Фондация “България”.

Свободна Европа изпрати писмени въпроси до държавното обвинение за това кои точно са “лидерите на ромската общност”, поканили Гешев, как се осъществява и регламентирана ли е комуникацията им с главния прокурор, както и дали са си сътрудничили с него и в миналото. До редакционното приключване на публикацията не получихме отговори.

Очаквах около 30 души, но тълпата надвишаваше хиляда и това ме притесни
Яков Джераси

Председателят на Фондация “България” Яков Джераси все пак потвърди пред Свободна Европа, че той е поканил Гешев да се включи в гражданския протест във “Факултета” като “превантивна мярка”.

“Насрочих дата, час и място. Очаквах около 30 души, но тълпата надвишаваше хиляда и това ме притесни. Все пак събитието премина без проблеми”, отговори Джераси без да уточнява повече подробности от организацията на посещението.

След появата си на протеста във “Факултета”, Гешев почти веднага се качи на сцената, за да гарантира, че “няма да оправдаем никой виновен и няма да обвиним никой невинен, просто ще си свършим работата”.

“Аз съм работил дълго време тука - над 10 години. Знам какви са проблемите и знам, че с основание сте ядосани, защото не получавате еднаквост”, започна с кратко обръщение главният прокурор, публикувано в сайта за видеосподеляне YouTube.

Много от протестиращите снимаха с телефони речта на Иван Гешев от сцената.
Много от протестиращите снимаха с телефони речта на Иван Гешев от сцената.

По време на дискусията Гешев декларира, че е дошъл “в знак на уважение и съпричастност към вашия гняв” и съобщи, че на следващия ден има среща с организации на таксиметровите шофьори, за да обсъдят техните проблеми.

"Не, бе, обичат бонбони, бе"

След първоначалните общи въпроси за това кога ромското малцинство ще бъде справедливо оценявано в България, някои от протестиращите подканиха Гешев да говори по същество за случая с починалия Христо Йорданов.

Последва и въпрос дали главния прокурор може да гарантира провеждането на справедлив съдебен процес по случая, на който той сподели познатите си разсъждения за остарелия Наказателен кодекс (НК). Прокуратурата отдавна настоява, че наказателният процес в България е твърде формализиран. Сред лансираните от екипа на Гешев идеи за промени е и занижаване на доказателствения стандарт за постигане на осъдителни присъди.

Прокуратурата само може да иска, да настоява и да излага мнението си, но в крайна сметка решенията взима друг човек - това е съдията
Иван Гешев

“Второто, което трябва да има, за да има справедлив процес, това е компетентност на съда. Прокуратурата само може да иска, да настоява и да излага мнението си, но в крайна сметка решенията взима друг човек - това е съдията”, добави Гешев във “Факултета”.

В крайна сметка той гарантира, че с подчинените му обвинители “ще направим абсолютно всичко, което е необходимо”, но не може да поеме отговорност за “цялата държава”.

“Аз мога да поема отговорност за себе си и за хората, за които отговарям, и за моята институция. Но не мога да поема [отговорност] за МВР, за съда и за другите институции, а още по-малко - за политиците”, продължи с усмивка главният прокурор, провокирайки реплика от публиката: “’Щото са корумпирани!”

“Не, бе, обичат бонбони, бе, колега, не са корумпирани”, отговори Гешев през смях и допълни: “Ама предолагам, че и вие обичате, нали? Ама не ви черпят сигурно... Това е шега разбира се, че утре ще излезне, че...”

Последва разказ на брата на починалия таксиметров шофьор как е заварил на мястото десетина души. Това провокира недоволство защо е арестуван само един заподозрян, след което главният прокурор призова протестиращите да запазят спокойствие, “за да си свършим рабитата, а не да объркаме нещата - да ги кажете нещата и после да излезете вие виновни или някой друг”.

В края на посещението си Гешев отдели няколко минути и на предварително повиканите медии, пред които повтори, че дошъл в квартала, “за да няма напрежение”.

“Прокуратурата се опитва, предупреждава, прави всичко възможно, но проблемът е в някои, които наричат себе си политици и в тази една година направиха всичко за кадрови чистки, какви ли не трагични законодателни промени и какво ли още не, за да се стигне до това ниво да не може никой да се разхожда в центъра на София без някой дрогиран шофьор да го отнесе”, обобщи той, отправяйки нова порция критики към настояващите за оставката му политици за това, че не мислят за “реалните проблеми на хората”.

Няколко проблема

Според бившият обвинител от Софийската градска прокуратура и бивш зам.-министър на правосъдието Андрей Янкулов в тази изява на главния прокурор прозират няколко принципни проблема. Първият от тях е свързан с конкретния криминален случай, който все още се намира в много ранен етап от разследването и не е ясно коя от двете противоречиви група свидетелски показания са по-близко до истината.

“В такъв момент, при цялата неизясненост на фактологията, появяването на главния прокурор на подобно събитие издава някаква негова предубеденост, макар случаят все още изобщо да не е изяснен от подопечните му”, коментира настоящият адвокат и експерт от Антикорупционния фонд пред Свободна Европа.

По думите на Янкулов “сам по себе си фактът, че главният прокурор заема някаква позиция, дори и индиректно, би могъл да окаже влияние върху подчинените му в една йерархична институция, в която действа култура на слушане на началника, на съобразяване с мнението на висшестоящия”.

Не е уместно главният прокурор да яха гражданско недоволство срещу това как се упражнява властта в полето на наказателното преследване
Андрей Янкулов

Встрани от конкретният случай бившият прокурор определи като “абсурдно” решението на Гешев да се появи на протест, провокиран от гражданско недоволство срещу властта, която той самият олицетворява.

“Той е ръководител на институцията, която ръководи разследването и осъществява наказателното преследване. Някак абсурдно е и със сигурност не е уместно главният прокурор да яха гражданско недоволство срещу това как се упражнява властта в полето на наказателното преследване.”

Янкулов е на мнение и, че по същество поведението на Гешев е близко до това на политик-популист и опитът му да се представи като контрапункт на политическата власт го потвърждава: “Ти можеш да се обявяваш срещу някаква политици, ако сам си в ролята на политик. Иначе си представител на държавната власт, имаш определени правомощия по закон и те в никакакъв случай не включват политически изявления от този тип.”

По този повод бившият обвинител отбелязва, че критиките на Гешев към политическата класа са започнали едва след падането от власт на третия кабинет на Бойко Борисов, докато преди това той е имал “пълен с Министерския съвет и МВР”. По думите на Янкулов “това съвпадение издава определена политическа ангажираност на главния прокурор, която е абсолютно недопустима според нашата конституционна уредба”.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG