Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мъск няма да продължи да финансира „Старлинк“ в Украйна


Илон Мъск предложи светът да признае незаконно анексирания от Русия Крим
Илон Мъск предложи светът да признае незаконно анексирания от Русия Крим

Илон Мъск обяви, че компанията му SpaceX не може да финансира безкрайно интернет услугата „Старлинк“ в Украйна. „SpaceX не иска да възстанови минали разходи, но също така не може да финансира съществуващата система за неопределено време“, написа Мъск в петък.

През февруари най-богатият човек в света активира сателитната интернет система на своята компания в Украйна, която помага на цивилните и военните в страната да имат интернет по време на войната с Русия.

Коментарът на Мъск в Туитър дойде след съобщение, че SpaceX е поискала от Пентагона да плати даренията на „Старлинк“.

Милиардерът води онлайн битки с украински официални лица за мирен план, който предложи и за който Украйна твърди, че е „твърде щедър към Русия“. Мъск предизвика гнева на Киев, като му предложи да отстъпи територия.

По-рано този месец Мъск публикува в Туитър предложение Украйна да приеме незаконното анексиране на Крим от Русия и да позволи референдуми в украинските региони, нападнати от Москва. Кремъл реагира положително на предложението. "Илон, има ли други идеи в космоса? На земята отговаряме на руския агресор", написа в отговор кметът на Киев Виталий Кличко.

Мъск отрече да е разговарял с руския президент Владимир Путин. „Разговарях с Путин само веднъж и това беше преди около 18 месеца. Темата беше космосът“, написа Мъск в Туитър.

„Старлинк“ работи като предоставя широколентов интернет чрез мрежа от сателити. Той се оказа жизненоважен за украинската армия, докато се бори да си върне окупираните от Русия територии. През последната седмица властите в Украйна съобщиха, че с помощта на „Старлинк“ са успели да рестартират инфраструктурата си в ключови области след повече от 100 руски ракетни удара.

Според Мъск поддържането на системата над Украйна струва 20 млн. долара на месец.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG