Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мъск няма да продължи да финансира „Старлинк“ в Украйна


Илон Мъск предложи светът да признае незаконно анексирания от Русия Крим

Илон Мъск обяви, че компанията му SpaceX не може да финансира безкрайно интернет услугата „Старлинк“ в Украйна. „SpaceX не иска да възстанови минали разходи, но също така не може да финансира съществуващата система за неопределено време“, написа Мъск в петък.

През февруари най-богатият човек в света активира сателитната интернет система на своята компания в Украйна, която помага на цивилните и военните в страната да имат интернет по време на войната с Русия.

Коментарът на Мъск в Туитър дойде след съобщение, че SpaceX е поискала от Пентагона да плати даренията на „Старлинк“.

Милиардерът води онлайн битки с украински официални лица за мирен план, който предложи и за който Украйна твърди, че е „твърде щедър към Русия“. Мъск предизвика гнева на Киев, като му предложи да отстъпи територия.

По-рано този месец Мъск публикува в Туитър предложение Украйна да приеме незаконното анексиране на Крим от Русия и да позволи референдуми в украинските региони, нападнати от Москва. Кремъл реагира положително на предложението. "Илон, има ли други идеи в космоса? На земята отговаряме на руския агресор", написа в отговор кметът на Киев Виталий Кличко.

Мъск отрече да е разговарял с руския президент Владимир Путин. „Разговарях с Путин само веднъж и това беше преди около 18 месеца. Темата беше космосът“, написа Мъск в Туитър.

„Старлинк“ работи като предоставя широколентов интернет чрез мрежа от сателити. Той се оказа жизненоважен за украинската армия, докато се бори да си върне окупираните от Русия територии. През последната седмица властите в Украйна съобщиха, че с помощта на „Старлинк“ са успели да рестартират инфраструктурата си в ключови области след повече от 100 руски ракетни удара.

Според Мъск поддържането на системата над Украйна струва 20 млн. долара на месец.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG