Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-малко 23 деца са убити в Иран по време на антиправителствените протести


Общо над 200 души са убити по време на протестите
Общо над 200 души са убити по време на протестите

Най-малко 23 деца са сред стотиците хора, убити в Иран при протестите, които избухнаха миналия месец, съобщи „Амнести“. Те започнаха след смъртта на млада жена, арестувана от моралната полиция заради това, че е носила забрадката си неправилно.

„Незаконните убийства на най-малко 23 деца от иранските сили за сигурност хвърлят допълнителна светлина върху смъртоносната решимост на властите да смажат широко разпространените, продължаващи протести“, казаха от „Амнести“.

Най-малко 201 души са убити в протестите. Сред жертвите има 20 момчета на възраст между 11 и 17 години и три момичета, две от които на 16 години и едно на 17 години. „Силите за сигурност на Иран са убили най-малко две дузини деца в опит да смажат духа на съпротива сред смелите младежи в страната“, каза Хеба Морайеф от организацията. Морайеф призова Съвета на ООН по правата на човека да създаде „международен независим механизъм за разследване и отчетност на Иран“.

Междувременно в социалните мрежи в Иран избухна гняв срещу видеозапис, за който се твърди, че показва сексуално насилие на полицаи срещу протестираща жена, докато се опитват да я арестуват. Достоверността на записа не може да бъде потвърдена независимо.

Антиправителствените протести избухнаха в цялата държава заради смъртта в ареста на Махса Амини на 16 септември. В първите редици на протестите са жени. Те горят забрадките си и режат косите си. Исканията им са за повече свобода, равенство и край на религиозните ограничения.

Как ученички в Иран протестират срещу властите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG