Връзки за достъпност

Извънредни новини

40 души загинаха при експлозия във въглищна мина в Турция


Броят на загиналите и ранените все още не е окончателен
Броят на загиналите и ранените все още не е окончателен

40 души са загинали при експлозия във въглищна мина в Северна Турция, каза вътрешният министър на страната Сюлейман Сойлу. Броят на жертвите не е потвърден окончателно.

Около 110 души са били в мината по време на взрива в петък, почти половината от тях на дълбочина над 300 метра. „Петдесет и осем от нашите миньори успяха да излязат невредими. Смятаме, че още 15 от нашите миньори са [заклещени] отдолу и ние се опитваме да ги спасим“, каза Сойлу.

Предполага се, че експлозията е избухнала на около 300 метра дълбочина. Около 49 души са работили в "рисковата" зона между 300 и 350 м под земята. Причината за взрива все още не е известна, а местната прокуратура е започнала разследване.

Турският министър на енергетиката каза, че има първоначални индикации, че експлозията е причинена от газ, образуващ експлозивна смес във въглищните мини.

Това е една от най-тежките промишлени аварии в Турция.

Едно сръбско село в сянката на китайска мина
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG