Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руска хакерска атака срещу сайтовете на президентството, силовите министерства и Конституционния съд


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Сайтовете на президентството, МВР, министерствата на отбраната, правосъдието и Конституционния съд са били обект на руска хакерска атака, съобщи главният прокурор Иван Гешев.

Атаката идва от руския град Магнитогорск, каза той. "Обект на атаката не е президентството, а българската държава. Това е сериозен проблем. Той е очакван. На всички ни е ясно, че ние сме част от европейското семейство и защитаваме европейските ценности. След като сме ясно позиционирани в това отношение, е нормално да има последствия", каза Гешев.

"Интернет страницата на Администрацията на президента е била обект на масирана DDoS атака, свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта", съобщиха от президентството.

DDoS атаките блокират достъпа до определени сървъри чрез изпращането на извънредно много заявки чрез компютърни програми.

От там казаха, че са предприети мерки за намаляване на въздействието на атаката и няма посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него.

Дневник пише, че руската хакерска група KillNet е поела отговорност за блокирането на достъпа до сайтовете на редица държавни институции. Групата е съобщила за атаката срещу българското президентство на официалния си канал в "Телеграм".

KillNet са хакери, които се определят като прокремълски патриоти. Те насочват атаките си срещу европейските правителства и инфраструктура. Една от най-шумните атаки на групата беше през май срещу конкурса за песен на Евровизия, на който Русия не беше допусната. Атаките на KillNet не са свързани със сериозни поражения по сайтовете. Целта им е да привличат вниманието и да разпространяват дезинформация. Специалистите по киберсигурност описват групата по-скоро като неудобство, отколкото като заплаха, пише Политико.

ДАНС и ГДБОП разследват хакерска атака срещу сайта на президентството, съобщи Би Ти Ви.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG