Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия нападна Киев с десетки ирански дронове-камикадзе


Мъж пада на земята след атака с дрон в Киев на 17 октомври 2022 г.
Мъж пада на земята след атака с дрон в Киев на 17 октомври 2022 г.

Нови въздушни удари са били насочени срещу украинската столица Киев и южната област Днепропетровск рано сутринта в понеделник според местни официални лица. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи и за тежки битки около два града в източния регион на Донбас в Украйна.

Потвърдени са 4 жертви в столицата и други 3 в района на източния регион Суми.

Ударите идват, след като преди седмица вълна от руски ракети уби най-малко 19 души в Украйна при най-тежката бомбардировка от месеци. Тогава се състоя първият обстрел над Киев от месеци.

Андрий Йермак, началник на кабинета на украинския президент, написа в приложението Телеграм в понеделник, че Киев е бил ударен от безпилотни летателни апарати, известни като дронове-камикадзе. „Руснаците смятат, че това ще им помогне“, написа Йермак.

Медицински работници помагат на местен жител след атака с дрон в Киев на 17 октомври 2022 г.
Медицински работници помагат на местен жител след атака с дрон в Киев на 17 октомври 2022 г.

През последните седмици Русия използва т. нар. безпилотни летателни апарати самоубийци все по-често, за да насочва атаките си към градски центрове и инфраструктура, включително електроцентрали.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи в Telegram, че е имало няколко експлозии, като свидетели съобщават за три. "Всички служби са на път за място. Подробности по-късно. Въздушната тревога продължава. Стойте в укрития!" написа Кличко.

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са свалили 37 от общо 43 дрона, изстреляни от руската армия.

Взривовете са предизвикали пожар в нежилищна сграда и са нанесли щети на няколко жилищни блока, каза още Кличко. Все още няма информация за жертви. По-късно Кличко съобщи за още два удара.

Също в понеделник на юг е избухнал голям пожар в енергийно съоръжение в района на Днепропетровск след попадение на ракета през нощта според местен служител.

Местни жители бягат след атака с дрон в Киев на 17 октомври 2022 г.
Местни жители бягат след атака с дрон в Киев на 17 октомври 2022 г.


„Три вражески ракети бяха унищожени от нашите сили за противовъздушна отбрана“, написа Валентин Резниченко, губернатор на региона, в Телеграм. "Една ракета е поразила обект на енергийната инфраструктура. Има голям пожар. Всички служби работят на място."

На 10 октомври Русия нанесе удари срещу Киев и други градове в Украйна, които убиха най-малко 19 души, раниха 105 други и бяха осъдени и предизвикаха международно недоволство. Ден по-късно Москва извърши нови удари, макар и в по-малък мащаб, като порази енергийни инсталации в Западна Украйна далеч от фронта.

Полицай стреля по дрон камикадзе след нова атака с дрон в столицата на Украйна. Киев, 17 октомври 2022 г
Полицай стреля по дрон камикадзе след нова атака с дрон в столицата на Украйна. Киев, 17 октомври 2022 г

Освен в Киев и Днепропетровск продължават тежките боеве и около два града в източния регион Донбас според официални лица. „Ключовите горещи точки в Донбас са (градовете) Соледар и Бахмут“, каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение в неделя. „Там се водят много тежки битки.

През уикенда беше съобщено за тежки сражения двете донбаски области Донецк и Луганск, както и в южната провинция Херсон. Това са три от четирите региона, в които Русия проведе международно непризнати референдуми за анексия през септември.

Дрон се приближава за нападение в Киев на 17 октомври 2022 г.
Дрон се приближава за нападение в Киев на 17 октомври 2022 г.

Бахмут е мишена на руските сили от лятото. Соледар е точно на север от Бахмут. Зеленски също така каза, че почти 65 000 руски войници са били убити от началото на непровокираната инвазия на Москва на 24 февруари. Това е много по-голямо число от официално съобщената ор Москва статистика от 21 септември, според която са загинали 5 937 руски военни.

Министерството на отбраната на Русия съобщи на 16 октомври, че руските сили са отбили усилията на украинските войски да настъпят в областите Донецк, Херсон и Николаев. Русия също заяви, че продължава въздушните удари по военни и енергийни цели в Украйна.

Британското министерство на отбраната съобщи в ежедневния си разузнавателен бюлетин в понеделник, че Русия е изправена пред по-остри логистични проблеми на юг след повредата на моста, свързващ континентална Русия с Крим, причинена от взрив на 8 октомври.

В Люксембург външните министри на ЕС засилиха военната подкрепа на блока за Украйна, като стартираха мисия за обучение на 15 000 украински войници и обявиха още 500 милиона евро (487 милиона долара) за оръжия. Очаква се мисията да започне да функционира през ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG