Връзки за достъпност

Извънредни новини

От трудното детство до световната слава. Еминем на 50


Еминем през 2010 г.
Еминем през 2010 г.

Еминем е един от най-известните изпълнители от началото на 21 век. Текстовете му предизвикват и възторг, и критики. Но едва ли има някой, който да отрече влиянието му на съвременната музикална сцена. В понеделник той навърши 50 години.

Той е един от най-продаваните изпълнители на всички времена. Няма класация за най-влиятелни изпълнители и текстописци в началото на 21 век, в която да не е влизал. Почти няма албум, който да не е посрещан или с възторг, или с критики. Или както гласи една реплика, която му се приписва - „няма средно положение, хората или те обичат или те мразят“.

Истинското му име е Маршъл Матърс, но всички го познават като Еминем. На 17 октомври 2022 г. той навърши 50 години.

Матърс е роден през 1972 г. в Сейнт Джоузеф, щата Мисури. Има трудно детство – баща му напуска семейството, когато той е още малък. Отглежда го майка му, с която често се местят между различни градове. По-късно той разказва, че често е имал скандали с майка си. Бъдещият велик изпълнител израства в бедност и работи от тийнейджър, за да издържа себе си и майка си.

Запалва се по рап музиката като дете и когато е на 14 години започва да участва в рап битки. Тогава приема псевдонима М&M (от Маршъл Матърс), който по-късно еволюира до Еминем.

Еминем през 1999 г.
Еминем през 1999 г.

Често отсъства от училище и три пъти повтаря девети клас. На 17 напуска гимназията и не се връща повече. В този период той често сменя работни места и едновременно с това придобива популярност в ъндърграунд средите в Детройт, където живее, като соло изпълнител и като част от групата D12 (Dirty Dozen).

Еминем издава първия си соло албум Infinite през 1996 г. Продажбите тогава са минимални и не му носят никакви печалби, нито голяма популярност. Тогава той и жена му Кимбърли Скот отглеждат дъщеря си Хейли в бедност.

Повратен момент в кариерата на Еминем е 1997 г. Тогава той губи работата си отново и отива в Лос Анджелис, където участва във фриистайл рап състезание. Остава втори, но го забелязва рапърът и продуцент Доктор Дре (Dr. Dre.).

„Когато ми пуснаха [неговия диск], казах: Намерете го. Сега“, казва той през 2013 г. пред Ролинг Стоун.

Еминем работи с Доктор Дре върху албума The Slim Shady LP, който излиза през 1999 г. Той носи името на създадения от изпълнителя измислен образ Slim Shady, чрез който изразява своя гняв. В много от текстовете му се говори за насилие. Песента My Name Is се превръща в хит. Продават се няколко милиона копия от албума. Еминем печели две награди Грами и четири награди на Ем Ти Ви. Така идва големият успех.

Еминем през 2001 г.
Еминем през 2001 г.

Следва албумът The Marshall Mathers LP (2000), който освен популярност и печалби носи на Еминем и критики. Организация за защита на правата ЛГБТ общността го критикува, че използва хомофобски език в текстовете си. Еминем отрича обвиненията в хомофобия и като отговор на критиките прави дует с Елтън Джон, който открито говори за своята хомосексуалност и защитава правата на ЛГБТ общността.

The Marshall Mathers LP и следващият албум на Еминем - The Eminem Show (2002) – са номинирани за награди Грами за най-добър албум.

През 2002 г. е премиерата на филма „Осмата миля“, в който Еминем играе главната роля. Той печели награда Оскар за саундтрака Lose Yourself и става първият хип-хоп изпълнител, който получава наградата.

Докато работи върху филма Еминем страда от безсъние и изтощение. По съвет на свой сътрудник започва да взима лекарства, към които скоро се пристрастява. В един момент, по негови собствени думи, взима по 60 таблетки диазепам на ден и 30 таблетки викодин на ден – лекарства, които се продават с рецепта и се използват за лечение на тревожност и болка. През 2007 г. влиза в болница след свръхдоза. След това се лекува, а по-късно разказва в интервю за този мрачен период от живота си.

„Помня, че когато се изчистих, бях много щастлив, всичко беше ново за мен“, казва той. „Започнах да изпитвам удоволствие от музиката отново и се учех отново да рапирам. На мозъка ми му трябваше много време да започне да работи отново.“

Първият му албум след паузата от пет години е Relapse (2009). Следва Recovery (2010), който става най-продаваният албум в света на годината. Всичките му студийни албуми през следващите години - The Marshall Mathers LP 2 (2013), Revival (2017), Kamikaze (2018) и Music to Be Murdered By (2020) – стават номер едно по продажби в САЩ.

Еминем има общо 15 награди Грами, 17 награди от класацията на Билборд и една награда Оскар.

Еминем през 2013 г.
Еминем през 2013 г.

Животът и кариерата на Еминем са белязани от проблеми със закона. Арестуван е за нападение. Има две условни присъди за носене на оръжие.

Някои от хората, за които той говори в текстовете на песните си го съдят, включително майка му, бившата му съпруга и негов съученик, който го е тормозел като дете, но повечето искове са отхвърлени. През 2018 г. е разпитван за текстове на песни, които се възприемат като заплаха срещу дъщерята на президента на САЩ Доналд Тръмп Иванка.

Еминем е изразявал политическите си възгледи в своите песни и в публични прояви. Критикувал е Джордж Буш и Доналд Тръмп.

Когато Върховният съд на САЩ отмени федералната защита на правото на аборт, Еминем критикува решението в социалните мрежи. След изпълнението си на финала на Супербоул през 2022 г. той коленичи – жест, който беше изтълкуван като подкрепа за протестиращите срещу расизма.

Еминем през 2022
Еминем през 2022

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG