Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Държаха се като зверове." Освободени украинки разказват за тормоза в руски плен


Със сълзи на очи освободените украинки прегърнаха своите близки след месеци в руски плен
Със сълзи на очи освободените украинки прегърнаха своите близки след месеци в руски плен

108 украински жени се завърнаха при семействата си след месеци руски плен. Повечето от тях са военни, 37 са били в превзетия завод "Азовстал" в Мариупол. Те бяха разменени за 110 руски военнопленници, предимно моряци. И разказаха, че са преживели "истински ад".

От началото на войната, която Кремъл започна в Украйна, това е първото освобождаване на пленени жени. И втората най-голяма размяна на пленници след 21 септември, когато бяха освободени 215 украински войни.

108 украинки се завърнаха при семействата си след месеци руски плен. Те бяха разменени за 110 руски военнопленници, предимно моряци.

Освободените украинки бяха посрещнати от свои близки и колеги с прегръдки, радост, сълзи, цветя. Чрез видеовръзка в събитието се включи ръководителят на канцеларията на президента Володимир Зеленски - Андрий Ермак, който публикува снимки.

Освободените украинки бяха превозени с автобуси. От тях 11 са офицери, 85 – редници и сержанти, и само 12 цивилни
Освободените украинки бяха превозени с автобуси. От тях 11 са офицери, 85 – редници и сержанти, и само 12 цивилни

„Беше напрегната размяна. Имаше твърде много детайли и моменти, които можеха да променят хода на нещата“, каза Ермак.

Зам.-началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Дмитрий Усов потвърди, че този размяната е предшествана от трудни преговори с руската страна.

Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщи, че няколко от жените са били в затвори от 2019 година, след като са заловени от властите, подкрепяни от Москва, в източните части на страната.

Освободените украинки разказаха за тормоза, на които са били подложени в руски плен. Те сравниха руснаците с фашисти и казаха, че жените надзирателки са били особено жестоки към тях.

"Те се държаха като зверове, дори животните не са такива. Биеха момичета, измъчваха ги с електрошокове, удряха ги с чукове. Дори няма да говоря за храната, с каквато дори кучетата не се хранят", разказа Анна - военнослужеща от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Тя е морски пехотинец. Мъченията за нея започнали веднага след като напусна бункерите на "Азовстал".

"На тези от нас, които имаме татуировки, искаха да ни отрежат ръцете, да ни отрежат татуировките, да ни изгорят с вряла вода. Само защото бяхме там. За това, че съм в морската пехота, за това, че говоря украински", добави Анна.

Олга Лекунова - боец от отбраната на Мариупол, разказа, че в началото на инвазията сама е отишла в службата за набиране на военнослужещи. По-късно, подобно на много защитници на града, тя се озовала в "Азовстал". В плен е била шест месеца и пет дни. Това за нея изглежда като цяла вечност.

"Жените ни биеха най-много, техните жени ни биеха. Извеждаха ни от килията всяка сутрин и всяка вечер, за да ни преброят, и ни биеха. Всяка сутрин, всяка вечер ни биеха", повтори Олга.

Завърналите се пленнички разказаха, че единственото, което ги е държало живи, е била вярата, че ще видят отново близките си.

За военната лекарка от батальона "Азов" Виктория Обидина ужасът е бил още по-голям, защото е била разделена с 4-годишната си дъщеря.

"През цялото това време не знаех къде е детето ми, как е, не знаех нищо. Мечтаеха да прегърне дъщеря си по-скоро. Сега ще отида при нея, толкова искам да видя дъщеря си", каза Виктория.

Тя разказа и за освобождаването им.

„До последно не знаехме къде ни водят. Качиха ни на самолет, след това на автобус и тогава разбрахме, че пътуваме към Запорожие. Но докато не пресякохме фронта, не можехме да повярваме“.

Друга военна лекарка - Валентина Пащенко, пък не е виждала съпруга си от 24 февруари - началото на войната. Затова първото, което прави на свобода, е да му се обади по телефона.

"Казваха ни: "Украйна не ви иска, на никого не сте нужни". Те ни се подиграваха, те ни биеха. Това са нехора. Единствено във Валуйки [град близо до руския Белгород] не бяхме бити, но там ни се подиграха морално", каза още една от жените.

Украинките разказаха още как при завръщането им двама представители на Международния комитет на Червения кръст са влезли в автобуса и са им раздали въпросници. Но тогава руските войници, които придружавали автобуса, са дръпнали затворите на автоматите си и са казали, че те веднага трябва да напуснат. Служителите на Червения кръст "се уплашиха и просто изскочиха от автобуса", каза една от освободените жени.

На всички тях им предстои дълъг период на рехабилитация и медицински грижи, които ще бъдат осигурен от украинските власти, увери
Андрий Ермак. Той им предаде лична благодарност от президента Зеленски за постоянството и вярата.

Ермак говори за необходимостта да се положат всички усилия за осигуряване на допускането на мисии на международни хуманитарни организации и представители на Украйна до украинците в руски плен. По думите му Киев очаква по-активни действия от страна на Червения кръст за натиск това да се случи.

„Ние продължаваме да изпълняваме задачата на президента на Украйна: трябва да освободим всички наши хора“, добави Андрий Ермак.

Около 2000 украинци остават в плен на руските сили.

"Не забравяме никого от нашите хора, трябва да върнем всичките. И ние ще ги върнем", каза Володимир Зеленски в обръщение към нацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG