Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейският парламент присъди наградата "Сахаров" на "храбрия народ на Украйна"


Украинско дете заминава с влак след началото на руската инвазия.
Украинско дете заминава с влак след началото на руската инвазия.

Европейските депутати присъдиха в сряда наградата “Сахаров” за свобода на мисълта на всички укрианци, които продължават да се борят срещу руските окупационни сили или са били принудени да напуснат домовете си след началото на руската инвазия на 24 февруари.

Лауреатът за 2022 г. беше обявен от председателката на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола в пленарната зала в Страсбург. Решението кой да получи наградата “Сахаров” се взима от председателят и лидерите на политическите групи в ЕП.

“Тази награда е за украинците, които се сражават на терен. За тези, които са били принудени да избягат. За тези, които са загубили роднини и приятели. За всички, които се изправят и се борят за това, в което вярват. Знам, че храбрите хора на Украйна няма да се предадат, както и ние”, каза Мецола.

По думите ѝ непровокираното руско нашествие в Украйна причинява огромни щети на украинския народ, който в момента се бори за своята независимост, териториална цялост и суверенитет, но и за свободата, демокрацията и европейските ценности “срещу един брутален режим”.

В мотивите за номинацията са отличени усилията на украинския президент Володимир Зеленски, на други отделни личности, както и на граждански инициативи и държавни и обществени институции, отбелязва БТА.

Сред тях са Държавната служба за спешна помощ на Украйна, основателката на доброволческата група за медицинска помощ “Ангелите на Таира” Юлия Паевска, правозащитната адвокатка Олександра Матвийчук, движението за гражданска съпротива “Жълта лента” и кметът на окупирания от руските сили град Мелитопол Иван Фьодоров.

“Украинците всеки ден доказват своята привързаност към ценностите на свободата и демокрацията на бойното поле, като се сражават с Русия, която е държава терорист”, написа по повод наградата Зеленски в Туитър, подчертавайки, че европейската подкрепа е много важна за Украйна.

Церемонията по връчване на наградата “Сахаров” ще се състои на 14 декември в Страсбург. Миналогодишният лауреат беше руският опозиционер и антикорупционен активист Алексей Навални, който в момента излежава присъда в затворническа колония в Русия.

Наградата “Сахаров” за свобода на мисълта се връчва всяка година от ЕП. Тя е основана през 1988 г. в чест на хора и организации, борещи се за защита на човешлките права и свободи. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и включва парична награда от 50 000 евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG