Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина авторът на "Време разделно" Антон Дончев


Антон Дончев
Антон Дончев

Българският писател акад. Антон Дончев е починал на 92-годишна възраст в четвъртък, съобщи бТВ. По информация на телевизията това се е случило в реанимацията на ВМА, където е бил лекуван от сърдечна болест.

Депутатите в 48-ото Народно събрание почетоха паметта му с минута мълчание.

Авторът е роден в Бургас и завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1953 г., като впоследствие отказва да бъде съдия във Велико Търново и решава да стане писател.

Първият му самостоятелен роман "Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за много други хора, живели преди нас", е публикуван през 1961 г.

Той е най-известен с втория си роман - "Време разделно", публикуван през 1964 г. Книгата е преведена на редица чужди езици и получава номинация в САЩ от фондацията "Джейн и Ървинг Стоун" за най-добър исторически роман.

През 1987 г. режисьорът Людмил Стайков прави екранизация на романа, която през 2015 г. е избрана за най-любим филм на българските зрители в предаването на БНТ "Лачените обувки на българското кино".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG