Връзки за достъпност

Извънредни новини

Д-р Славяна Ушева, която спасява живота на стотици жени с ранен карцином на гърдата


Д-р Славяна Ушева
Д-р Славяна Ушева

Тя има няколко специализации в чужбина, но решава да остане в България. Тук е част от екипа, който използва иновативен метод за лечение на жени с ранен карцином на гърдата. Д-р Славяна Ушева е Човек на деня на Свободна Европа.

Тя неколкократно специализира във водещи болници в Германия и Франция и неведнъж е канена да работи в чужбина. Въпреки това решава да остане в България и в сряда получи наградата „Лекар на годината“ в категория "Ти си нашето бъдеще", връчвана всяка година от Българския лекарски съюз.

Става дума за д-р Славяна Ушева от Клиниката по хирургия на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ". Тя е част от екипа на доц. Теофил Седлоев, който единствен в България провежда т.нар. интраоперативно облъчване при ранен карцином на гърдата (ИОРТ). Това е иновативен метод, който дава възможност на стотици жени да запазят гърдата си и да получат шанс за трайно излекуване.

"Това представлява най-добрата терапевтична опция, която може да получи една пациентка. И ние сме горди за това, че можем да го предложим на българските жени", казва д-р Ушева в ефира на БНР.

Тя добавя, че от 2015 г. насам с този метод в страната са успешно излекувани вече 120 пациентки, сред които и чужденки.

По-рано тази година Ушева представи резултати от центъра за комплексно лечение на рак на гърдата в ИСУЛ на Международна научна конференция ILEXIUM (International Low Energy X-ray IORT User Meeting), в която се включиха над 100 участници от 23 държави. Сред тях са водещи международни експерти в сферата на ИОРТ, като д-р Ушева е единственият представител за Югоизточна Европа.

Освен че работи в Клиниката по хирургия в УМБАЛ ''Царица Йоанна – ИСУЛ'', тя е и асистент в Катедра по Гастроентерология в медицинския факултет към Медицински университет - София.

Славяна Ушева е завършила Националната природоматематическа гимназия в София. По-късно през 2020 г. придобива докторска степенс дисертация на тема: "Прогностично влияние на мултифокалността и мултицентричността при карцином на млечната жлеза". Година по-късно придобива специалност "Обща Хирургия".

Д-р Ушева има множество специализации във водещи клиники в Берлин, Мююнхен и Бон. Тя е сбъднала и мечтата си да специализира във Франция при д-р Дарина Кръстинова - утвърдено име в реконструктивната и възстановителна хирургия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG