Връзки за достъпност

Извънредни новини

Си Дзинпин беше преизбран за генерален секретар на Китайската комунистическа партия


Си Дзинпин запазва поста си на лидер на Китайската комунистическа партия
Си Дзинпин запазва поста си на лидер на Китайската комунистическа партия

Президентът на Китай Си Дзинпин беше преизбран за генерален секретар на управляващата в страната комунистическа партия. Това ще бъде третият му петгодишен мандат на поста.

Си беше преизбран с таен вот на Централния комитет на Китайската комунистическа партия. Комитетът беше избран след края на 20-ия Конгрес на партията, който официално завърши в събота. Президентът получи и нов мандат като председател на Централната военна комисия на партията, както и за това да остане начело на въоръжените сили на страната.

Беше формирано и новото Политбюро на Централния комитет. То ще се състои от 24 души, сред които няма нито една жена за пръв път от 25 години насам.

Във всяка от структурите бяха назначени повече хора, които са близки до Си Дзинпин, коментира АФП. От агенцията отбелязват също, че Конгресът на комунистите е заздравил хватката на китайския лидер върху властта. Очаква се през март той да бъде преизбран за безпрецедентен трети пореден мандат като президент на страната.

Си застава начело на партията в края на 2012 г. и става президент през март 2013 г. Трети мандат на практика може да го направи най-влиятелния китайски лидер след Мао Дзедун.

През десетте си години на власт Си разшири китайското международно влияние с проекти като инициативата "Един пояс, един път", увеличи военния капацитет, намали икономическото неравенство, отстрани политическите си съперници и позиционира Пекин като световна суперсила на външнополитическата сцена.

Той също така премахна ограниченията на колективното ръководство на своите предшественици Ху Дзинтао и Дзян Дзъмин и се отдръпна от икономическите реформи, които допринесоха за възхода на Китай през последните десетилетия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG