Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебният кабинет предлага удължение на бюджета, ако не се заформя редовно правителство


Служебният министър на финансите Росица Велкова говори в Народното събрание във вторник.

Министерството на финансите ще предложи на парламента проектобюджет за 2023 година с непроменени политики и помощи към бизнеса и домакинствата, но с дефицит от 6,6 на сто от Брутния вътрешен продукт (БВП). Той все още не е внесен в парламента от служебния кабинет, защото той изчаква да види дали ще може да се сформира редовно правителство. Това каза във вторник служебният министър на финансите Росица Велкова по време на изслушване в Народното събрание.

Велкова очаква БВП за 2023 г. да е 173,826 млрд. лева - ръст от 1,6 на сто, безработицата да е 4,6 процента, инфлацията - 6,4 на сто и дефицит на КФП от 6,6 на сто от БВП в базовия вариант на проектобюджета.

Проектобюджетът се явява удължаване на действието на сегашния, защото кабинетът не може да предложи свой бюджет, каза още Велкова. По думите й служебното правителство не е излъчено от политическа сила и не може да провежда своя политика.

Бившият премиер Кирил Петков критикува планирания бюджет от служебното правителство, защото според него така ще се продължи старата тенденция на планиран занижен икономически растеж, която позволява преизпълняването на разходите. Това води до това да се харчи непрозрачно в края на годината за капиталови разходи.

Според Петков и бившия финансов министър Асен Василев има занижена оценка на приходите с 4 млрд. лв.

БСП също критикува проектобюджета на Велкова. Депутатът от БСП Румен Гечев призова от името на партията си да не се налага финансова дисциплина, при която да се орязват социални разходи в тежки времена. Левицата и преди е настоявала да се дават повече помощи на хората и бизнеса.

В Народното събрание по темата говори и Владислав Панев от "Демократична България", според когото основен приоритет на парламетна е да се премат реформаторски закони и да се заложи минимален бюджетен дефицит.

"Важно е да не използваме бюджета за предизборна кампания, да ускорим конкурентоспособността на икономиката през приемането на реформаторски закони - това трябва да е топ приоритет на парламента, дори животът му да е 2 или 3 месеца", каза той.

Финансовият министър каза още, че този проектобюджет ще бъде внесен в Народното събрание само ако се очертава, че няма да има редовно правителство. По думите й с него се удължава действието на тазгодишния бюджет.

Такава беше ситуацията и през миналата година в страната докато редовното правителство с премиер Кирил Петков прие новия бюджет. Той влезе в сила на 1 април.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG