Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Презюмира употреба". ГЕРБ предлага затвор за шофьорите, отказали полеви наркотест 


Христо Терзийски се ръкува с колегата си от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Румен Христов.
Христо Терзийски се ръкува с колегата си от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Румен Христов.

Шофьорите, които отказват да дадат проба от слюнката си при полицейска проверка с полеви тест за наркотици, да бъдат наказвани с до 3 години затвори и глоба от 500 до 1000 лв.

Това предвижда проект с промени на Наказателния кодекс (НК), внесен миналата седмица от трима депутати от ГЕРБ - бившият вътрешен министър Христо Терзийски, бившият вицепремиер Томислав Дончев и бившият зам.-министър на външните работи Георг Георгиев.

Ако предложението им бъде прието от Народното събрание, това ще означава, че отказът за изследване с полеви наркотест ще стане престъпление. В момента санкцията за това е 2000 лв. глоба, лишаване от шофьорска книжка за 2 години и отнемане на регистрацията на колата за половин година.

“Зачестилите случаи на управление на МПС под въздействие на такива вещества ясно показва необходимостта от предприемане на законодателни промени, които да има ефективно превантивно, предупредително и взъпитателно въздействие върху поведението на водачите”, пишат Терзийски, Дончев и Георгиев в мотитиве към предложението си.

Депутатите обаче не посочват конкретни статистически данни в подкрепа на твърдението си. Според тях “отказът от проверка презюмира употреба и следва да се приравнява на установена употреба на наркотични вещества или техни аналози, поради което трябва да се наказва по реда, който е предвиден за това”.

Макар че като законодателен орган парламентът има правомощия да криминализира различни дествия, посоченият от представителите на ГЕРБ аргумент влиза в противоречие с Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Според разпоредбата на чл. 303 “присъдата не може да почива на предположения” и “съдът признава подсъдимия за виновен, когато обвинението е доказано по несъмнен начин”. Това изключва възможността едно престъпление да се “презюмира”.

Предложението на депутатите от ГЕРБ идва на фона на зачестили масови проверки на МВР с наркотестове, които бяха предприети след последните няколко пътни инциденти с жертви, при които бяха установени шофьори със следи от наркотици в кръвта.

С проекта си Терзийски, Дончев и Георгиев предлагат още отпадането на изискването шофьорите да носят заедно с шофьорската си книжка и т.нар. син талон, удостоверяващ броя на контролните точки, които притежават. Според тримата “службата за контрол и отчет на водачите поддържа база данни с информация за нарушенията и броя контролни точки на водачите, поради което този документ се явява абсолютно ненужен”.

Същото предложение лансира от месеци и бившият министър по електронното управление и депутат от “Демократична България” Божидар Божанов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG