Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Почти семеен трилър". Луи Гарел, който спечели голямата награда на "Синелибри"


Луи Гарел на Фестивала в Кан, 2022 г.
Луи Гарел на Фестивала в Кан, 2022 г.

Той е френски режисьор и актьор, който разказва историята си чрез филмите си. В понеделник филмът му "Невинният" му донесе голямата награда на кино фестивала "Синелибри".

Казва, че филмите, които не са свързани автобиографично с режисьора си, му изглеждат фалшиви. Затова в последния си филм „Невинният“ той разказва за това как майка му се омъжва за затворник, когато той е на 18 години.

В понеделник режисьорът Луи Гарел спечели голямата награда на кино-литературния фестивал „Синелибри“ в София. Освен режисьор, Гарел е и главният герой в своя филм. Макар че той не успя да присъства на награждаването лично, благодари за наградата с видеобръщение от Рим.

Луи Гарел е от онези семейства, в които сблъсъкът с актьорската кариера изглежда неизбежен. Той е роден в Париж в семейството на режисьора Филип Гарел и актрисата Брижит Си. Сестра му е актрисата Естер Гарел, а дядо му, Морис Гарел, и кръстникът му, Жан-Пиер Льо, също са известни френски актьори.

За първи път Гарел се появява на екран във филм на баща си, когато е само на 6-години. Там той играе заедно с майка си и дядо си. "Не бях избрал да участвам във филма", споделя той пред Гардиън.

"Изведнъж те станаха като истински спомени и забравих за камерите. Беше като странна игра с реалността, която определи отношението ми към киното. Като зрител, когато гледах филми, които не бяха автобиографично свързани с живота на режисьора, имах усещането, че са фалшиви", казва Гарел.

Като тийнейджър Луи Гарел започва да посещава уроци по актьорско майсторство. След това изучава литература в лицея "Фенелон" в Париж, но се отказва от бакалавърската си степен, за да продължи обучението си във Висшата национална консерватория за драматично изкуство в Париж.

През 2001 г. получава първата си истинска филмова роля във филма „Това е моето тяло“ на режисьора Родолф Маркони.

Луи Гарел продължава кариерата си в киното с "Мечтателите" на Бернардо Бертолучи през 2003 г., където играе с Ева Грийн. Следващият му филм - "Постоянни любовници", режисиран от баща му, му печели френската награда „Сезар“ за най-обещаващ актьор през 2006 г.

През последните години той се появява в редица исторически филми. Влиза в ролята на модния деец Жак дьо Башер във филма "Сен Лоран" от 2014 г., Робеспиер във филма "Една нация, един крал" от 2018 г. Наскоро той се преобразява и в режисьора Патрис Шеро във филма "Вечно млади", режисиран от бившата му жена.

„Невинният“ е четвъртият филм, в който Гарел не само играе, но и режисира. Персонажът му, който и в четирите филма се казва Абел, изглежда е негово алтер его, което актьорът използва, за да изследва своите алтернативни житейски пътища.

"Вместо да кажа като актьор, че ще изживея няколко живота чрез този герой, предпочитам да кажа: не, героят е този, който има няколко живота." Така Гарел обяснява философията си зад това свое решение.

„Невинният“ разказва историята на Абел, който се опитва да обуздае страстта на майка си Силви към новия й приятел Мишел, който тя среща на своите актьорски семинари в затвора. Когато е на 18 години, Гарел действително трябва да приеме факта, че майка му ще се омъжи за затворник, макар да не е допуснат на самата сватба заради възрастта си.

„Този филм не е автобиографичен, но е много личен. Тъй като познавам добре темата, по време на снимките бях напълно невъзмутим: през цялата си младост виждах и бях в обкръжението на момчета, които току-що бяха излезли от затвора. Когато излежаха присъдите си, затворническите актьори, които майка ми ръководеше, идваха в дома ни“, спомня си Гарел.

През 2010 година Силви Си също прави филм за своите преживявания в затвора – „Свободни ръце“. За своя филм Гарел казва, че представя същата история, но от различна гледна точка – тази на детето. С него той иска да постигне баланс между драма и комедия и да накара хората да се смеят, докато гледат един „почти семеен трилър“.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

XS
SM
MD
LG