Връзки за достъпност

Извънредни новини

От дете със "смешен глас" до носител на "Грами". Мейси Грей, която отново пее в София


Мейси Грей
Мейси Грей

Мейси Грей се научава да пее сама, слушайки касети с джаз изпълнения. Днес тя е една от най-големите звезди в жанровете соул и R&B и ще изнесе третия си концерт в България.

Нейният глас предизвиква смеха и подигравките на връстниците ѝ в детството. Тя бързо започва да се срамува дори да говори. И изобщо не предполага, че на 34 ще стане носител на награда "Грами" и ще бъде един от най-известните соул и R&B изпълнители.

Тя е родена с името Натали Рене Макинтайър, но е известна с артистичния псевдоним Мейси Грей, който взема от колега на своя баща. Днес Грей е добре позната и на българската публика, която ще може да се срещне с нея отново в сряда в зала 1 на НДК.

Тя е известна със своя специфичен глас и стил на пеене, повлиян от легендата Били Холидей. Грей има десет албума и пет номинации за награда Грами, от които е спечелила една - през 2001 г. Продала е десетки милиони албуми, а най-известният ѝ сингъл е I Try (1999).

Макинтайър е родена в Кантън, Охайо през 1967 г. и започва уроци по пиано, когато е на 7. Едва в колежа обаче, в ранните си 20 години, се занимава активно с музика.

"Винаги съм имала някак смешен глас и никога не ми е хрумвало, че мога да пея", казва тя пред "Гардиън".

Тази година споделя пред "Форбс", че като малка другите деца са се подигравали на гласа ѝ и затова понякога просто е отказвала да говори. Притеснението от възможни подигравки продължава близо две десетилетия.

"Започнах да създавам групи [в колежа] и да пиша песни просто за забавление и наистина се запалих и се привързах към това. Тогава един мой приятел ме помоли да бъда певица в неговата джаз група. Той ми даде много джаз компактдискове. Аз изучавах всички тези различни певци и някак си се научих да пея като за концерт. Но взех всичко насериозно едва по-късно, отначало ми беше наистина неудобно. Просто го правех за забавление", добавя тя.

Когато излиза първият ѝ албум, тя вече е натрупала достатъчно опит на сцената, но въпреки това е изненадана от успеха на сингъла I Try.

"Мислех, че припевът е твърде многословен и не мислех, че хората ще го запомнят", казва още тя пред британското издание.

Тя посреща с неохота и наградата си "Грами" малко по-късно, защото по нейни думи като малка не е обръщала особено внимание на приза.

„Но разбрах, че е като да спечелиш Оскар. Това те поставя на различно ниво, предполагам. Но тогава не знаех това".

Мейси Грей е участвала и във филми, сред които криминалния трилър с Дензъл Уошингтън "Тренировъчен ден", "Спайдърмен", "Лакауана блус". Казва, че приема актьорството за предизвикателство.

"Не съм близо до това да го овладея, така че ми харесва да ставам по-добра в това. Добро упражнение е за мозъка ми и е освежаващо".

Мейси Грей е била омъжена един път за кратко преди да направи кариера в музиката, и има три деца с бившия си съпруг. Тази година тя стана обект на критики от транс общността в САЩ след противоречиво изказване за транс жените.

XS
SM
MD
LG