Връзки за достъпност

Извънредни новини

Националното следствие проверява за злоупотреби при купуване на природен газ от кабинета "Петков"


Главният прокурор Иван Гешев и ръководителя на Националната следствена служба Борислав Сарафов
Главният прокурор Иван Гешев и ръководителя на Националната следствена служба Борислав Сарафов

Националната следствена служба (НСлС) разследва възможни злоупотреби на длъжностни лица във връзка с купуването на природен газ при предишното управление. Това съобщиха главният прокурор Иван Гешев и заместник-главният прокурор Борислав Сарафов в сряда.

Става дума разследване по сигнал на ГЕРБ за купуване на газ от посредници на по-високи цени. Изказването на Гешев дойде по време на среща с парламентарната група на ГЕРБ на тема съдебна реформа.

Гешев подчерта, че не е споменавал да тече разследване конкретно срещу Кирил Петков. "Делата не се образуват срещу конкретно лице, а за престъпление. В момента текат разследвания, включително в Националната следствена служба, с предмет, касаещ газа и други проблеми, свързани с класифицирана информация", каза той.

"В случай че се съберат достатъчно доказателства за виновността на конкретно лице, аз нямам съмнение, че българската прокуратура ще си свърши работата и ще повдигне съответните обвинения", добави Гешев.

Сигналът беше подаден от ГЕРБ в началото на лятото. Партията неколкократно е обвинявала правителството на Кирил Петков, че купува руски газ през посредници на по-висока цена. Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обвинява предишното управление, че вместо това не е направило всичко възможно да бъдат възстановени доставките на газ по договора с "Газпром", чийто срок изтича в края на годината.

Обвиненията дойдоха, след като на 26 април Русия спря едностранно доставките на газ за България с мотив, че България не иска да плаща газа в рубли, което е в противоречие с условията в договора между двете страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG