Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Годината на кръвта". Нови жертви, пожари и безредици на протестите в Иран


Момиче протестира без хиджаб заедно с хиляди иранци на 40-ия ден от смъртта на Махса Амини. Протестиращите се движат към гробището в родния град на Амини - Сагез.
Момиче протестира без хиджаб заедно с хиляди иранци на 40-ия ден от смъртта на Махса Амини. Протестиращите се движат към гробището в родния град на Амини - Сагез.

Един човек е бил убит в четвъртък, а друг е бил застрелян през нощта, съобщи Организацията за човешки права Hengaw, цитирана от Би Би Си.

Новината идва на фона на тежки сблъсъци между полицията и хиляди протестиращи в Иран по повод 40 дни от смъртта на 22-годишната Махса Амини, която загина при неясни обстоятелства в ареста. Тя беше задържана от моралната полиция за неправилно носене на хиджаб.

Протестите са предизвикали безредици през нощта, като полицията е прибегнала до стрелба и сълзотворен газ.

Протестиращи са скандирали „Смърт на диктатора“ в град Букан, където по улиците са запалвали огньове, предава правозащитната група.

„Тази година е годината на кръвта, Сейед Али ще бъде свален“, е скандирала група протестиращи по отношение на върховния лидер на Иран, аятолах Али Хаменей.

Гардиън съобщава за пожари в полицейски контролно-пропускателен пункт, както и до мост в квартал Кавах на Сагез.

На някои видеа се вижда как ръкопляскат тълпа от хора ръкопляска, вика и натиска автомобилни клаксони по магистралата, свързваща родния град на Амини Сакез с гробището на 8 километра оттам, където е погребана 22-годишната иранка и където в сряда се състоя помян за 40-я ден от смъртта ѝ.

Иранската полуофициална информационна агенция ISNA съобщи, че около 10 000 души са се събрали на мястото. Също така се съобщава, че интернет е бил прекъснат в Сагез на фона на сблъсъци между силите за сигурност и опечалени.

Hengaw е базирана в Норвегия група, която наблюдава нарушенията на правата в кюрдските региони на Иран.

Протестите са безпрецедентни, откакто е установен настоящият режим след ислямската революция през 1979 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG