Връзки за достъпност

Извънредни новини

Илон Мъск купи окончателно Twitter за 44 млрд. долара и уволни ръководството


Най-богатият човек в света - Илон Мъск, окончателно завърши късно в четвъртък придобиването на Twitter Inc за 44 милиарда долара, съобщи пред Би Би Си инвеститор в сделката.

Самият Мъск публикува туит, който гласи: "Птицата е освободена", в очевидна препратка към логото на платформата и продажбата.

По-рано Мъск каза още, че не купува Twitter, за да спечели, а по хуманни подбуди и "цивилизацията да има общ дигитален градски площад.

Това слага край на сагата, при която Twitter се обърна към съда, за да задължи милиардера да спазва условията на сделката за придобиване, от която той се опита да се откаже.

Първото, което направи след това собственикът на SpaseX и Tesla, беше да уволни висшето ръководство на компанията. Той обвинява главния изпълнителен директор Парадж Агравал, главния финансов директор Нед Сегал и директорката но правните въпроси и политиката на компанията Виджая Гаде, че са го подвеждали за броя на спам акаунтите в платформата.

Агравал и Сегал са били в централата на компанията в Сан Франциско по време на финализирането на сделката и веднага са били съпроводени до изхода.

Мъск казва, че иска да „победи“ спам ботовете, да направи алгоритми, които определят как съдържанието е представяно на потребителите и да не допусне платформата да стане средище на омраза и разделение.

До този момент той обаче не е съобщил как ще постигне това и кой ще управлява компанията, докато каза, че планира да съкрати работни места, оставяйки в неизвестност около 7500 служители.

Мъск, който се определя като „абсолютист на свободата на словото“, беше критичен към политиките на Twitter за модериране и новината се посреща със смесени чувства от потребителите.

По-рано тази седмица Мъск публикува видео как влиза в централата, носейки кухненска мивка с надпис: Let that sink in. Това е игра на думи с sink, която означава мивка, но и английския идиом, който се използва, за да подкани хората да разгледат и разберат правилно едно събитие или изказване.

Той също така промени профила си в Twitter на "Chief Twit".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG