Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тамара Лукашева, която документира войната в Украйна чрез джаз


Тамара Лукашева
Тамара Лукашева

Тя печели признание с музиката си по непознати или забравени текстове на немски поети. Но войната в Украйна променя това. Сега Тамара Лукашева пише песни по творби на свои сънародници украинци. Музиката ѝ се превръща в свидетелство за войната.

Тамара Лукашева стана особено популярна през 2021 година в Германия заради престижната джаз награда за композиция от радио WDR.

Днес младата джаз певица е в центъра на вниманието с концертите в подкрепа на Украйна, които организира, но и защото прави нещо повече - тя документира войната в Украйна чрез музиката си.

“Преди войната бях просто джаз певица. Сега съм украинска джаз певица”

Родена в Одеса през 1988 година в семейство на музиканти, Тамара учи музика първо там, после в Донецк, след което завършва Академията за танц и музика в Кьолн, където живее и до днес.

"Когато войната започна, разбрах какво означава да си гражданин", казва Лукашева. "Имах силното желание и необходимост да помогна, да направя нещо. И открих много хора, които се ангажирани в най-различни каузи."

"Всъщност всеки украинец трябваше да реши за себе си какво прави, каква позиция заема. И мнозинството реши, че ще се бори."

Джаз наградата от 2021 г. обръща вниманието на повече хора върху стила на работа на Лукашева, изключителния ѝ глас и креативност при композиране на музика по непознати или забравени текстове на немски поети.

Войната в Украйна обаче я кара да преосмисли целия си концертен репертоар.

"Той стана по-сериозен. Винаги си задавам въпроса – какво казва тази музика за мен сега? Какво искам аз да кажа на публиката, в тази конкретна ситуация?", казва тя. "Изкуството, като цяло, за мен сега има още по-голямо значение. То има историческа стойност."

Сега Тамара Лукашева пише музика по стихотворения на модерни украински поети, които разказват това, което виждат и преживяват в Украйна.

"Имам чувството, че това е машина на времето. Така определени неща остават запечатани, не се изгубват, не се забравят", добавя певицата."По някакъв начин през моята музика аз документирам войната, но тя минава през мен, през емоциите ми."

Сред украинските творци, по чиито стихотворения Лукашиева композира музиката си, е Тоня Корнита. Нейно стихотворение за убито във войната бебе вдъхновява певицата за песента "Люлчина песен за Кира". В момента тя работи по стихотворение на Надя Глушкова.

"Това са млади жени на моя възраст, но това не беше търсено от мен, случайно се получи. Просто много ме докоснаха."

Тамара чете много. Не си спестява лошите новини. "Най-важното е да бъдем информирани, от източници, на които вярваме. Защото само така можем да знаем от какво действително има нужда в момента."

От друга страна, като човек на изкуството, тя работи с чувства и трябва да мине през тях, за да може изобщо да пее, казва още тя.

Хората на изкуството и войната – как тя ги променя, е голяма тема за Тамара.

"Много украински музиканти, като големият контрабасист Марк Токар, са на фронта. Други са доброволци, събират средства, всичко необходимо. В моето семейство леля ми е на фронта. Хората просто не очакват, че някой ще дойде и ще направи нещо за тях. Те правят нещо."

  • 16x9 Image

    Диана Иванова

    Диана Иванова е журналист, изследовател, куратор. Носител е на редица международни журналистически награди, между които Европейската награда за журналистика през 2005-а на Австрийската агенция АПА "Да пишем за Източна Европа".

    През 2016-а година е стипендиантка по програмата Memory Work на германската фондация за преработването на комунистическата диктатура. Изследва психическите последици от живота в тоталитарна среда и филмовите архиви на тайните служби. През последните години работи като групов терапевт в Германия. 

XS
SM
MD
LG