Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма място в Америка". Байдън осъди нападение над съпруга на Нанси Пелоси 


Нанси и Пол Пелоси
Нанси и Пол Пелоси

Съпругът на председателката на Долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси - Пол Пелоси, е бил нападнат и бит с чук от непознат мъж в петък сутринта, съобщиха международните агенции. 82-годишният Пелоси е с фрактура на черепа и наранявания по ръцете и дясното рамо, а нападателят е задържан.

Атаката става факт седмица преди изборите за Конгрес в Съединените щати. Американският президент Джо Байдън осъди нападението по време на предизборно събитие във Филаделфия, заявявайки, че насилието няма място в американската политика.

"Няма място в Америка. Твърде много насилие, политическо насилие, твърде много омраза и язвителност. Какво ни кара да си мислим, че една партия може да твърди, че изборите са измама - всичко това е куп лъжи. Какво ни кара да си мислим, че това няма да развали политическия климат. Прекалено е, стига толкова", призова държавният глава.

Няколко часа след побоя над Пол Пелоси американското правителство предупреди органите на реда за завишен риск от екстремизъм и насилие срещу кандидати на предстоящите избори.

По-късно полицията в Сан Франциско съобщи, че нападателят е 42-годишният Дейвид Депепи. Mотивът му не е установен. Според Cи Ен Ен целта на атаката е била Нанси Пелоси, която по време на нападението не си е била вкъщи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG