Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН осъди насилието в Иран. Местните власти се заканиха да прекратят протестите 


Кадър от протест в ирански град Захедан в петък.
Кадър от протест в ирански град Захедан в петък.

Организацията на обединените нации изрази “нарастваща загриженост” по повод данните за над 250 смъртни случаи и десетки ранени по време протестите срещу властта в Иран.

Демонстрации след смъртта в полицейския арест на Махса Амини. 22-годишната жена почина в полицейски арест в Техеран на 16 септември, след като беше арестувана три дни по-рано за неправилно носене на хиджаб.

Смъртта ѝ, която според официални е била вследствие на сърдечен удар, предизвика вълна от протести в цялата страна, посрещнати от властите със сурови репресии.

“Осъждаме всички инциденти, които са довели до смърт или сериозни наранявания на протестиращи и повтаряме, че силите за сигурност трябва да избягват ненужната или непропорционална употреба на сила срещу мирни протестиращи“, каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

"Забравих за забрадката". Иранската катерачка, която си показа косата
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Сблъсъци между органите на реда и демонстрантите имаше и в петък в Захедан, град в югоизточен Иран, където десетки хора бяха убити при сблъсъци преди четири седмици. Базираната в Осло организация Iran Human Rights заяви, че силите за сигурност са открили огън и е имало убити, включително 12-годишно момче.

Междувременно командирът на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция Хосейн Салами предупреди протестиращите, че събота ще бъде последният ден на демонстрации, съобщи Ройтерс.

“Не излизайте по улиците! Днес е последният ден на бунтове”, заяви командирът, определяйкли протестите като “коварен план на Белия дом и ционисткия режим”.

Преди ден в социалните мрежи беше разпространено видео, на което протестиращи искат смъртта на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей и на паравоенната милиция “Басидж”, участваща в потушаването на протестите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG