Връзки за достъпност

Извънредни новини

Скопие и София откриха строителството на отсечка от паневропейския Коридор 8


Премиерите на Северна Македония и България Димитър Ковачевски и Гълъб Донев по време на церемонията край Куманово.
Премиерите на Северна Македония и България Димитър Ковачевски и Гълъб Донев по време на церемонията край Куманово.

Премиерите на Северна Македония и България Димитър Ковачевски и Гълъб Донев официално дадоха начало на строителството на железопътния участък Куманово - Беляковце - Крива Паланка.

Отсечаката е част от паневропейския Коридор 8, който ще свърже Италия, Албания, Северна Македония и България, създавайки интермодална връзка между Черно и Адриатическо море.

Донев изрази убеденост, че проектът е приоритетен за всички държави по протежение на трасето. Според него изглаждането на жп отсечката, свързваща три държави членки на НАТО, е въпрос на национална и колективна сигурност.

Служебният премиер добави, че последиците от войната на Русия срещу Украйна са потвърдили като една от най-големите уязвимости на региона неразвитата и дори липсваща инфраструктура.

Карта на железопътната мрежа на Северна Македония.
Карта на железопътната мрежа на Северна Македония.

Донев припомни, че поради липсата на свързваща железопътна и енергийна инфраструктура, нашите държави са принудени да търсят алтернативни пътища за доставки на ресурси, което ги оскъпява.

“В условията на потенциална енергийна и продоволствена криза е жизнено необходимо да осигурим директни пътища за доставки“, подчерта българският министър-председател.

“Такива проекти са за бъдещите поколения и с тях Северна Македония е свързана с европейските жп линии и коридори. С такъв проект нашата държава е кръстовище на Балканите. Новата жп инфраструктура открива пазари за нови инвестиции и за ново сътрудничество”, каза и македонският му колега.

Коридор 8 е един от десетте паневропейски транспортни коридора, които свързват Западна и Източна Европа. Трасето му започва от италианското пристанище Бриндизи и трябва да свърже албанското Дуръс, Тирана, Скопие, Куманово, Беляковце, Крива паланка, Деве баир, Гюешево, София, Пловдив, достигайки до Черноморието.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG