Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 130 души загинаха и десетки бяха ранени при рухване на мост в Индия 


Спасителен екип издирва оцелели в река Маччу.
Спасителен екип издирва оцелели в река Маччу.

Поне 132-ма души са загинали и десетки са ранени при рухване на висящ мост в индийския щат Гуджарат в неделя. Съоръжението датира от колониалната епоха и е паднало в момент, когато е било пълно хора, събрали се, за да наблюдават отбелязването на местни хиндуистки празници, предаде Ройтерс.

По данни на местните власти сред жертвите има и неуточнен брой деца. При рухването на моста в района е имало над 400 души, а на самото съоръжение - над 150 души, каза щатският вътрешен министър Харш Сунгави.

В операцията по издирване на оцелели, паднали в река Маччу, са се включили десетки военнослужещи оъ военноморските и военновъздушнитер сили на страната. Назначен е и петчленен разследващ екип, който да установи причините за трагедията.

Премиерът Нарендра Моди, който е на тридневно посещение в родния си Гуджарат, съобщи, че контролира лично спасителната операция, в която се включиха и местни жители. Той нареди на щатския премиер да се задейства целият наличен ресурс за спасителната операция, предаде БТА.

Опозицията обвини правителството, че преди мостът да бъде отново отворен за обществеността, не му е била направена цялостна техническа оценка, както и такава за тежестта, която може да понесе. Съоръжението е било затворено за ремонт в продължение на половин година и е било отворено за посетители през миналата седмица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG