Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Направих каквото трябваше". Марк Христов, който стана европейски шампион по джудо


Марк Христов
Марк Христов

През пролетта той спечели бронзов медал от европейското първенство по джудо при мъжете. Сега Марк Христов взе злато на първенството на Европа до 23 години. Това е първата титла за България в тази възраст от 2013 г. насам, а на Христов се възлагат и големи надежди за Олимпийските игри през 2024 г.

През април той се качва на най-ниското стъпало на почетната стълбичка. Тогава казва, че цял живот тренира за моменти като този.

Няколко месеца по-късно Марк Христов вече е европейски шампион по джудо до 23 години в категория до 70 кг. на първенството в Сараево. С този успех, както и с бронза при мъжете от София през април, той записа най-силната си година до момента в спорта.

На финала в Сараево Христов надделя над французина Жоан-Бенжамин Габа с „ипон“ в 20-а секунда на продължението. Преди това той победи противници от Грузия, Финландия, Украйна и Молдова.

„На последните турнири все губех в ранната фаза на състезанията, но сега се бях мобилизирал много добре. На финала излязох срещу френския джудист, който е първият им човек в тази категория. От него загубих на парижкия турнир от Големия шлем. Знаех какво да очаквам, бях си научил урока и се радвам, че успях да взема реванш“, каза Христов след края на състезанието.

Той отбеляза, че на европейското е имало много призьори от турнири за Големия шлем и Гран при и затова е щастлив, че е успял да вземе титлата в такава сериозна конкуренция.

Титлата му е първата за българското джудо в тази възраст от 2013 г. насам, когато Ивайло Иванов триумфира на първенството в Самоков.

„Просто излязох освободен и направих каквото трябваше“, каза още Марк след победата.

България завърши на седмо място в класирането по медали на шампионата в Сараево. За това допринесе и бронзовият медал на Георги Граматиков в категория до 81 кг.

„Много съм щастлив, защото това е медал, който спечелих след тежка травма, отнела ми двегодишно възстановяване“, каза Граматиков.

Марк Христов е роден на 4 април 2000 г. в София. Той е състезател в клуб „Шун джудо, джу-джуцу“, София

За развитието му в спорта помага баща му Красимир Христов, който е треньор по джудо, а към днешна дата е и негов треньор в националния отбор. По думите на Марк именно доброто разбирателство с баща му е помогнало и на финала на първенството в Саравево.

„С него винаги съм се чувствал най-спокоен. И двамата не сме фенове на тактиката, затова много-много не си говорим, нагласяме се според момента.“

Въпреки ранната си възраст, Марк вече има богата колекция от медали. Първият е от 2017 г., когато той печели бронз на Световното първенство за кадети в Чили. Следват два златни медала от европейски купи и още един бронз при мъжете в турнирите Гран при.

Треньорите го определят като бъдещ наследник на Ивайло Иванов като водещ състезател на България, а от федерацията разчитат, че той ще може да се пребори и за медал в предстоящите Олимпийски игри в Париж през 2024 г.

Извън залата, в която тренира по пет часа всеки ден, хобитата на Христов са свързани отново със спорта, само че във водата. Увлечението му е толкова голямо, че в един момент се чуди дали да не се насочи към водните спортове, но в крайна сметка се посвещава на джудото.

Следващият турнир, в който Христов ще участва, ще бъде на европейското първенство за смесени отбори в Мюлуз, Франция. Националният отбор на България дебютира в този формат преди година, когато загуби от Франция на старта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG