Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нинова обвини прокуратурата в опит за репресия. Крум Зарков я опроверга


Корнелия Нинова, Народно събрание, 2 ноември
Корнелия Нинова, Народно събрание, 2 ноември

Двама униформени от "Съдебна охрана" са потърсили лидера на БСП Корнелия Нинова в дома ѝ в 07.30 ч. сутринта. Това каза тя на брифинг в парламента в сряда.

Нинова обвърза посещението с призовката, която получи в началото на месеца от прокуратурата. Тогава тя каза, че е била призована на разпит във връзка с жалба на бившия депутат от БСП Кирил Добрев, който е подал сигнал, че не е бил допуснат до национален съвет на БСП.

Нинова каза, че не е посрещнала униформените сутринта, тъй като вече е била на път към парламента по това време, и отново обвини прокуратурата във вътрешнопартийна намеса.

"Както знаете, прокуратурата се опита да се намеси във вътрешнопартийните дела на БСП. Отказахме да предадем документи от решения на нашите колективни органи, както и да се явим на разпит, на който да даваме обяснение как и защо сме гласували вътре в партията по време на Национален съвет. Очевидно прокуратурата е задействала следващата стъпка – принудително довеждане", каза Нинова.

По-късно районният прокурор на София Невена Зартова каза, цитирана от БТА, че прокуратурата не е разпореждала действия на съдебна охрана по отношение на Нинова.

Следобед служебният министър на правосъдието Крум Зарков написа във Фейсбук, че е извършил проверка. Тя е установила, че служителите на Главна дирекция “Охрана” са посетили адреса, за да предоставят на Нинова акт на Софийския районен съд по нейна "частна тъжба срещу журналиста Явор Дачков".

Във връзка с жалбата на Кирил Добрев Нинова каза, че е сезирала посланиците на страните от Европейския съюз и инспектората на Висшия съдебен съвет.

"Всички жалби, подадени от Кирил Добрев попадат в ръцете на един и същи прокурор", каза тя, като не посочи името му.

В края на 2021 г. година Добрев беше изключен от ръководството на партията, но впоследствие съдът отмени това решение на Националния съвет на левицата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG