Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правната комисия одобри връщането на хартиените бюлетини на първо четене


Комисията по правните въпроси, 02 ноември
Комисията по правните въпроси, 02 ноември

Комисията по правните въпроси одобри на първо четене законопроекта на БСП за промяна в Изборния кодекс и връщане към гласуването с хартиени бюлетини. Това стана на заседание на комисията в сряда.

Предстои законопроектът да бъде внесен за обсъждане в парламента. Той получи 11 гласа "за" и пет против.

Проектътна „БСП за България“ предвижда избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина. Остава условието да няма машинно гласуване, когато секцията е с по-малко от 300 избиратели и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

Комисията одобри и още два законопроекта за изменения в Изборния кодекс съответно на "Възраждане" и "Демократична България". Първият предлага Централната избирателна комисия да отразява пропорционалното разпределение на парламентарните групи, както и видеонаблюдение през целия изборен ден с цел да се възпрепятстват изборни измами.

Вторият предвижда промени в изборното законодателство, свързани със сигурността на машинния вот. От "Демократична България" се обявиха против смесения тип гласуване, който предлага левицата - с хартия и машина.

По-рано на заседанието комисията одобри и два антикорупционни законопроекта. Единият от тах е на служебното правителство, а другият - на "Продължаваме промяната", която напусна заседанието още в самото начало след отказ да отпаднат няколко точки от дневния ред - тези за промените в Изборния кодекс и за техния собствен законопроект. Причината според партията е, че предложенията не са минали обществени обсъждания.

Двата проекта бяха подкрепени от всички парламентарни групи, без отсъстващите "Продължаваме промяната", и "Възраждане“, които се въздържаха. Присъстващите се съгласиха между първо и второ четене да бъдат направени промени в текстовете на предложенията.

„Не можем да останем в тази правна комисия, диктувана от ГЕРБ, която грубо нарушава правилника и законодателният процес", каза пред журналисти Милен Матеев от ПП, като добави, че в момента се поставят на обсъждане законопроекти, внесени в последния момент, без да са спазени никакви срокове и без да са изпратени за становища до министерства и граждански организации.

По-рано през деня темата за връщането на хартиените бюлетини предизвика спор в парламента между "Продължаваме промяната" и ДПС, като депутатът от ПП Милен Матеев определи ГЕРБ, БСП и ДПС -"коалиция хартиена бюлетина".

По време на 47-ото Народно събрание трите партии опитаха да върнат хартиените бюлетини три пъти неуспешно. Тогава "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и настоящият служебен министър на правосъдието Крум Зарков от БСП ги възпрепятстваха. В настоящия парламент трите партии имат мнозинство, с което могат да приемат законопроекта, когато той бъбде внесен за обсъждане.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG