Връзки за достъпност

Извънредни новини

Превес за републиканците и потенциални проблеми за Байдън. Какво да очакваме от изборите в САЩ


Във вторник американците ще гласуват за всички 435 места в Камарата на представителите, както и за 35 от общо 100 места в Сената.
Във вторник американците ще гласуват за всички 435 места в Камарата на представителите, както и за 35 от общо 100 места в Сената.

Републиканската партия има малка преднина преди изборите за Конгреса на САЩ във вторник. Това показват последните социологически проучвания, цитирани от Би Би Си.

Републиканците са фаворити за спечелване на контрола над Камарата на представителите, където според прогнозите взимат 246 места срещу 221 за демократите.

Резултатът за Сената все още не е ясен, като там се очаква резултатите да са близки до равенството. Гласувания ще има за 35 от общо 100 места в горната камара.

Спечелването на едната от двете камари ще затрудни сериозно законодателната програма на президента Джо Байдън. В момента демократите държат и двете, което позволява почти всички предложения на президента на САЩ да бъдат приемани.

Последно републиканците доминираха в долната камара на парламента до ноември 2018 г. Контролът над Сената беше загубен през януари 2021 г. В момента силите в горната камара са изравнени 50 на 50 между републиканци и демократи. Демократите имат превес заради вицепрезидента Камала Харис, която е председател на Сената по право.

Президентът Байдън говори на митинг в Ню Йорк, на който подкрепи губернатора Кати Хочул. В речта си той нарече изборите "точка на пречупване", която ще определи следващите 20 години. Той каза на избирателите в колежа "Сара Лорънс", че избират между две "коренно различни визии за Америка".

Доналд Тръмп, беше в Маями, където за пореден път повтори тезата си, че демократите водят Америка към "комунизъм".

"Демократите искат да превърнат Америка в комунистическа Куба или социалистическа Венецуела", заяви Тръмп.

Ако демократите загубят и двете камари Джо Байдън ще се окаже в ситуацията, в която беше Барак Обама във втората половина на втория си мандат и почти всички негови предложения, най-вече за назначения на съдии, бяха блокирани.

Освен изборите за Конгрес в САЩ ще се проведат и избори за губернатори, както и за позиции в щатските и федералните власти. Основни теми в кампаниите бяха правото на аборт, икономическата ситуация в страната, мигрантите, както и изборните права.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG