Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Аз съм свободен, защото не завися от никого!" Александър Морфов на 62


Александър Морфов
Александър Морфов

За него "театърът е игра", а режисурата е сближаване с актьорите. Той е многократно награждаван за свои постановки и е познат в редица държави извън България. Александър Морфов, който навърши 62, е Човек на деня на Свободна Европа.

За първи път от 7 години и само ден преди рождения му ден, на сцената на Народния театър "Иван Вазов" се игра нов спектакъл на Александър Морфов. Това беше гостуващата постановка "Антигона", която режисьорът постави в Плевенския театър по времето, когато беше оглавяван от настоящия директор на Народния - Васил Василев.

След края на спектакъла, докато публиката аплодираше актьорите, на сцената излезе и Морфов. Малко след това, беше съобщено, че директорът изпраща цветя и беше донесена голяма кошница. Спонтанно Морфов хвана едно от тях и го хвърли към публиката. След него и артистите започнаха да пращат цветя към хората в залата, докато в кошницата не остана нито едно.

Ден по-късно Народният театър поздрави на сайта си Морфов за 62-ия му рожден ден. Всичко това нямаше да има особено значение, ако в последните десетина дни режисьорът на беше влязъл в открит конфликт с ръководството на театъра в лицето на зам.-директорката му Велислава Кръстева, завеждаща връзките с обществеността.

"Известен извършител"

В края на октомври от вратата на кабинета ѝ беше махната табелката с името ѝ, а вместо нея се появиха надписи "Връзки с обществеността на Ахмед Доган", "Изчезвай" и "ДПС". Кръстева е бивш пиар на партията на Доган, беше зам.-министърка на културата в кабинета на Пламен Орешарски (2013-2014), подкрепян от ДПС и БСП, а след това стана и депутат от движението.

В миналото тя неизменно придружаваше почетния лидер на ДПС, когато гласува. Направи го и на парламентарните избори на 2 октомври, въпреки че вече беше в качеството си на пиар на Народния театър. Малко след вота тя беше назначена и за негова зам.-директорка.

Преди ден Морфов обяви в свое отворено писмо до сайта "Площад Славейков", той е "известният извършител" на протестната акция срещу вратата на кабинета на Кръстева. Като причина посочи "откровената политическа пропаганда" в акта на зам.-директорката на Народния - да придружи на 2 октомври Доган до урната.

Не съм съгласен с политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено

"Аз съм свободен, защото не завися от никого! Три пъти съм си подавал оставката и съм напускал театъра поради несъгласие с управлението му! Моите убеждения са в моите постановки! Не съм съгласен с политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено", написа Морфов.

Подобни позиции не са рядкост за него. Преди три години режисьорът публично заяви, че не желае да живее в България, която се управлява от "лумпени и бандити".

Александър Морфов е носител на множество български и международни отличия, режисьор на редица постановки в най-различни държави и отявлен критик на политическата класа в България от години.

Той е от Ямбол и е роден в семейството на офицера Морфи Морфов и Недялка Морфова - учителка и диригент на фолклорен хор и ансамбъл в Сливен. Александър завършва математическата гимназия в Сливен и след казармата следва за малко в Техническия университет във Варна, където участва в театралната трупа на университета и се влюбва в театралното изкуство.

"Театърът е игра", казва той пред бТВ. "Тя може да бъде трагична, може да бъде и много весела. Никога безсмислена."

От София до Санкт Петербург

След като напуска университета преждевременно, си намира работа като сценичен работник и осветител в сливенския театър "Стефан Киров". Малко по-късно е приет в НАТФИЗ в София с режисура за куклен театър. След това завършва и кинорежисура при Георги Дюлгеров през 1994 г. По това време той вече е режисьор в Народния театър, а през 2000 и 2001 г. е негов директор и художествен ръководител.

След това в продължение на пет години е главен режисьор в театър "Вера Комисаржевска" в Санкт Петербург. От 2009 г. насам е правил постановки в България, Русия, Израел и други страни.

Актьорите, с които работи, споделят, че е ценно преживяване да участват в негови постановки. "България трябва да е горда, че има такъв режисьор", казва актьорът Дарин Ангелов пред БНТ. "Това е човек, който е посланик на българската култура пред целия свят."

Самият Морфов казва, че за него е важна колективната работа, а не едноличното вземане на решения от режисьора: "Режисурата е едно сближаване с хората, с които правиш нещо."

"Не се срамувам пред тях да се изложа, да им кажа колко съм объркан, че нямам решение, че имам нужда от помощ. Може би това по някакъв начин ги спечелва, че съм честен с тях", казва той пред бТВ.

Много от постановките му са по класически литературни произведения. В Москва и Санкт Петербург е поставял Шекспир, Брехт, Мигел де Сервантес. Сред най-паметните му постановки в Народния театър са "Хъшове", "Полет над кукувиче гнездо", "Дон Кихот", "Декамерон", "Сън в лятна нощ", "Бурята". Тази година след дълго отсъствие на българската сцена той се завърна с постановката "Антигона" в Плевен.

Винаги съм се удивлявал защо хората са едни в домовете си, в своите семейни кътчета, а са други в живота

Участвал е и като актьор в редица филми, сред които "Иван и Александра", "Любовното лято на един льохман", "Сирна неделя", "Козият рог", "Приятелите на Емилия", "След края на света", "Хълмът на боровинките", "Пътуване към Йерусалим".

Александър Морфов е женен за актрисата Рени Врангова, с която имат две дъщери. Той определя семейството си като "остров": "Имам семейство, което обичам, обожавам и там наистина се чувствам щастлив."

"Винаги съм се удивлявал защо хората са едни в домовете си, в своите семейни кътчета, а са други в живота... Нима е трудно да се направи така, че хората в едно по-голямо общество да се чувстват един към друг като хора от едно семейство? Това не го разбирам."

XS
SM
MD
LG