Връзки за достъпност

Извънредни новини

С чук и длето. Как преди 33 години германците си върнаха Берлин

На 9 ноември 2022 г. светът отбелязва 33-тата годишнина от падането на Берлинската стена.

Бариерата между източния и западния сектор на германския град започва да се издига през 1961 г. На 13 август същата година източногерманските войски се позиционират до Бранденбургската врата и започват да блокират контролираната от Запада част на Берлин, за да ограничат гражданите на Германската демократична република (ГДР) да бягат към Федерална република Германия (ФРГ).

По време на съществуването си 155-километровата стена около Западен Берлин означава почти сигурна смърт за онези, които искат да преминат, за да избягат от ГДР. Двадесет и осем години след издигането си, стената неочаквано е отворена и тълпи от източногермански граждани минават през нея във ФРГ. Падането на стената бележи началото на края на комунистическите режими в Централна и Източна Европа, а по-късно и в СССР.

Източен Берлин е столицата на ГДР, докато Западен Берлин е част от ФРГ. Столицата на Федералната република през този период е Бон.


16x9 Image

Свободна Европа

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG