Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин няма да присъства на срещата на върха на Г-20 в Бали


Руският президент Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата на лидерите от Групата на 20-те най-големи световни икономики (Г-20) в Бали следващата седмица. Това съобщи в четвъртък пред Ройтерс индонезийски правителствен представител.

През последните седмици имаше силен натиск от западните страни и Киев домакинът Индонезия да не покани Путин във връзка с войната в Украйна и да изгони Русия от Г-20, като Индонезия не се съгласи и изрази позиция, че няма правомощията да направи подобно нещо, без да има консенсус сред страните от групата.

Сергей Лавров ще представлява Русия вместо Путин. По информация на индонезийския представител руският президент ще се включи в една от срещите по видеоконферентна връзка.

В интервю за "Файненшъл таймс" индонезийският президент Джоко Видодо каза, че Русия е добре дошла на срещата. Той добави, че според него събитието ще бъде засенчено от "доста тревожното" покачване на напрежението в международните отношения.

"Групата на 20-те не е замислена като политически форум. Тя е замислена като форум, посветен на икономиката и развитието", каза той.

Индонезия покани и украинския президент Володимир Зеленски, който отговори, че няма да участва, ако Путин е там. Очаква се украинският държавен глава да се включи във форума по видеоконферентна връзка.

В срещата на върха на Г-20 се очаква да участват още редица световни лидери, сред които президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Цзинпин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG