Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна обяви, че си е върнала контрола над Херсон 


Жители на Херсон снимат флагове на Украйна и Европейския съюз в петък следобяд.
Жители на Херсон снимат флагове на Украйна и Европейския съюз в петък следобяд.

Украинската армия е достигнала южния град Херсон и го е поставила под свой контрол, обяви в петък вечерта украинското Министерство на отбраната в страницата си във Фейсбук, цитирано от Би Би Си. Киев призова всички руски военни, които все още се намират в града, незабавно да се предадат, за да спасят живота си.

Херсон беше единственият областен град, който руските сили успяха да превземат след началото на непредизвиканата си инвазия на 24 февруари.

Съобщението беше последвано от видеокадри, разпространени в различни социални мрежи, на които се виждат как местни жители празнуват заедно с украински войници на площада на свободата в Херсон. Би Би Си уточни, че автентичността на видеото е потвърдена.

Успехът на украинската контраофанзива става факт на фона на решението на Москва за оттегляне на руските сили от западния бряг на река Днепър.

По-рано в петък Генералният щаб на украинската армия съобщи, че изтеглянето на руските сили се извършва бавно, за да им позволи да укрепят позициите на другия бряг на Днепър.

Херсон е от стратегическо значение, защото дава възможност за контрол както над единствения сухопътен път към анексирания от Русия Кримски полуостров, така и над устието на Днепър, което разполовява територията на Украйна.

Киев твърди, че при оттеглянето си руската армия ограбва домове, унищожава критична инфраструктура и насилствено изселва жителите на селищата, които все още са под неин контрол.

“Руските нашественици продължават да плячкосват населените места, от които се оттеглят. Освен това, врагът се опитва да повреди максимално много електропроводи и други елементи на транспортната и критична инфраструктура на Херсонска област”, обяви Генералният щаб на украинските въоръжени сили с уточнението, че руските военни продължават да минират пътища.

По думтие на президентския съветни Михайло Подоляк руските противопехотни мини са превърнали Херсон в “град на смъртта”

Украинският президент Володимир Зеленски пък съобщи, че армията на страната вече е освободила 41 южни селища след “брутална борба”.

“Днес имаме добри новини от юг. Броят на украинските знамена, които се връщат на полагащото им се място в рамките на продължаващата отбранителна операция, вече е десетки“, каза държавният глава в традиционното си вечерно обръщение.

Продължават ожесточени боеве в Бахмут и Соледар в източната Донецка област, както и в съседния Луганск. Украинските военни съобщиха още, че тежък руски обстрел е ударил около 20 населени места в областите Харков, Луганск, Донецк, Днепропетровск, Запорожие и Николаев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG