Връзки за достъпност

Извънредни новини

"България е с Иран". Десетки протестираха в София срещу иранския режим


Десетки хора се събраха в София, за да изразят подкрепата си за жените в Иран, 12 ноември 2022 г.
Десетки хора се събраха в София, за да изразят подкрепата си за жените в Иран, 12 ноември 2022 г.

Равенство, справедливост и спазване на основните човешки права. За това призоваха десетки хора в София, които в събота се включиха в демонстрация в подкрепа на протестите в Иран.

Събитието беше организирано от иранската общност в България и български граждански организации.

Протестите в Иран срещу ислямския режим и задължителното носене на забрадка продължават вече два месеца. Те избухнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана за неправилно носене на забрадката си.

В събота вечерта десетки хора в София запалиха свещи в памет Амини.

"Ние сме Иран, а не Ислямска република" пише на един от плакатите по време на демонстрацията.
"Ние сме Иран, а не Ислямска република" пише на един от плакатите по време на демонстрацията.

"Искаме да покажем и докажем, че България, българското общество, разнородната мигрантска общност в страната, осъзнаваме нуждата от незабавни действия на международната общност срещу политическия режим в Иран. Заставаме категорично срещу всякакво посегателство на човешкото достойнство, свобода и личен избор", написаха организаторите на събитието.

Шествието продължи до Иранския културен център в София, на чиято ограда хората завързаха стотици бели забрадки с надпис: "Жена. Живот. Свобода."

"Ние днес тук можем да живеем както искаме. Можем да боядисваме косите си и да показваме телата си. Можем да учим, можем да се движим свободно. Но днес жените в Иран нямат това право", каза една от участничките в демонстрацията - Юлия Андонова от фондация "Пулс".

"Всички ние сме тук, защото всяка жена има право на свобода, на живот. България е с Иран. Ние искаме всеки човек в Иран да има права, да бъде защитен", добави Андонова.

На този фон протестите в Иран продължиха и в събота вечерта. Демонстрации имаше в столицата Техеран, в Арак, Шираз, Занджан, Сенендедж и Сардащ.

По данни на правозащитната организация Iran Human Rights най-малко 326 души са били убити през последните два месеца при опитите на иранските власти да потушат протестите. Най-малко 43 от тях са деца.

Арестувани са повече от 14 000 души.

В тази връзка от Iran Human Rights отново призоваха международната общност да предприеме по-решителни действия, за да предотврати смъртта на още ирански граждани.

В събота канцлерът на Германия Олаф Шолц призова за повече натиск върху иранския режим и европейски санкции заради нарушаването на човешките права в страната. Очаква се външните министри на Европейския съюз да се споразумеят за разширени санкции върху Иран на срещата си на 14 ноември.

По-рано Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека потвърди, че иранската полиция използва бойни патрони срещу протестиращите. Иран отрича информацията и твърди, че протестите в страната са организирани от външни сили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG