Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лавров обвини Запада, че "милитаризира" Югоизточна Азия


Външният министър на Русия Сергей Лавров
Външният министър на Русия Сергей Лавров

Външният министър на Русия Сергей Лавров обвини Запада, че "милитаризира" Югоизточна Азия в опит да възпре руските и китайските интереси в региона, предаде Ройтерс в неделя.

Думите му идват в навечерието на срещата на страните от Г-20 в Индонезия, която започва на 15 ноември. Предстои Лавров да ръководи руската делегация на нея, след като Кремъл каза, че президентът Владимир Путин е твърде зает, за да присъства. Това е първият подобен форум, откакто Москва нахлу в Украйна през февруари.

В неделя Лавров, който участваше в срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), осъди действията на САЩ в региона.

"САЩ и техните съюзници от НАТО се опитват да овладеят това пространство", каза Лавров пред репортери.

По думите му индо-тихоокеанската стратегия на американския президент Джо Байдън е опит да се заобиколят "приобщаващите структури" за регионално сътрудничество. Според него американската стратегия включва "милитаризацията на този регион с очевиден фокус върху възпирането на Китай и възпирането на руските интереси в Азиатско-тихоокеанския регион".

В същото време Байдън каза на лидерите от Югоизточна Азия, че Вашингтон се е ангажирал да изгради "Индотихоокеански регион, който е свободен и отворен, стабилен и проспериращ, издръжлив и сигурен".

Нито САЩ, нито Русия са членове на АСЕАН - 10-членна група от страни от Югоизточна Азия, но няколко световни лидери взеха участие във форума. Той се проведе няколко дни преди срещата на Г-20 в Индонезия.
Очаква се Украйна да е основната тема в дневния ред на Г-20, като западните лидери вероятно ще призоват страни като Китай и Индия да осъдят действията на Москва, отбелязва Ройтерс.

Откакто Западът наложи на Москва безпрецедентни санкции в отговор на войната ѝ срещу в Украйна, Русия увеличи усилията си за изграждане на връзки с Китай, Индия, Иран и други незападни страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG