Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бойкот, протест, контрапротест. Промените в Изборния кодекс разделиха парламента


Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че партията му е готова да свика контрапротест в защита на промените в Изборния кодекс.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че партията му е готова да свика контрапротест в защита на промените в Изборния кодекс.

"Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) съобщиха, че няма да участват в заседанията на парламента, докато не започне окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс. Те организираха и протест срещу връщането на хартиената бюлетина.

ДПС пък заяви готовност да свика контрапротест, а от ГЕРБ казаха, че могат да оттеглят част от предложенията си за промени в изборното законодателство.

До напрежението доведе приетата от правната комисия на второ четене поправка в Изборния кодекс, която връща хартиената бюлетина и премахва район "Чужбина". Това стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП след продължило 18 часа заседание, което приключи в 8.00 часа сутринта в четвъртък. Предстои окончателното гласуване в пленарната зала.

На съвместен брифинг с ДБ от ПП съобщиха още, че ако БСП отново подкрепи измененията, партията няма да води разговори за правителство с втория мандат. Това предупреждение към левицата е, в случай че ГЕРБ не успее да състави кабинет още с първия мандат, отново с подкрепата на ДПС и БСП, например. В отговор лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че това е "тяхна воля".

В същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че са склонни на отстъпки. Той призова парламентарната група на партията "да не бърза" с изборното законодателство и "да търси консенсус" за пълно гарантиране на сигурността на машинното гласуване.

По-късно председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че ще оттеглят част от предложенията си, внесени между двете четения на законопроекта в ресорната комисия.

"Бойкотът ще продължи и по улиците"

В началото на пленарното заседание в четвъртък председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров прочете декларация, в която определи решението на правната комисия в парламента като "фарс" и нарече мнозинството, приело промените в Изборния кодекс "хартиена мафия".

Той добави, че бойкотът на ПП "ще продължи и по улиците, защото няма български гражданин, който да приеме тази гавра".

Протестът вече е организиран - в 18.30 часа в петък пред сградата на Народното събрание. "Да излезем и да защитим правото си на честни избори", пише на страницата на ДБ във Фейсбук.

"Това, което се случи тази нощ, беше един фарс. Това беше една подигравка, в която всички маски паднаха. Нейната единствена цел беше да се подмени вотът на българските граждани. Това беше нападение срещу демокрацията. Не си правете илюзии. Вече нищо не гарантира вашия вот", каза Гюров.

Веднага след изказването му, групите на "Продължаваме промяната" и "Деомкратична България" напуснаха пленарната зала, за да дадат съвместен брифинг.

ПП отмени и насрочената за четвъртък среща с ДПС, на която трябваше да обсъждат приоритетите в бюджета за 2023 г.

"Предложенията са направени от ГЕРБ"

Малко по-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова също даде брифинг, на който каза, че "истерията срещу смесеното гласуване буди съмнения за манипулиране на машинния вот".

Тя каза, че отпадането на район "Чужбина", както и заличаването на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) са били предложения на ГЕРБ, внесени между първо и второ четене на законопроекта. Нинова обаче отказа да отговори на въпроса защо БСП ги е подкрепила.

"Ако иска, Борисов може да си ги изтегли", каза тя.

Брифинг на БСП за промените в Изборния кодекс, 17 ноември, 2022 г.
Брифинг на БСП за промените в Изборния кодекс, 17 ноември, 2022 г.

"Тяхна воля", каза Нинова в отговор на предупреждението на ДБ и ПП, че ако БСП подкрепи измененията в изборния кодекс и на второ четене, няма да водят разговори за правителство с втория мандат.

ГЕРБ е готова на отстъпки

На последвал брифинг от ГЕРБ казаха, че са готови на отстъпки за Изборния кодекс, както поиска по-рано лидерът им.

Десислава Атанасова каза, че партията ще оттегли предложенията си за закриване на Обществения съвет към ЦИК, както и за закриване на изборния район "Чужбина". Те бяха направени между първо и второ четене на измененията на изборния Кодекс в парламентарната правна комисия.

Атанасова добави, че ГЕРБ вече са "за" запазване на прага от 40 заявления за разкриване на секция в чужбина. На второ четене комисията вече гласува при откриване на секция за гласуване в чужбина да са необходими 100 заявления, а не както досега – 40.

ДПС в готовност за контрапротест

На поредния брифинг по темата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че кани лидерите на парламентарно представените партии на разговор за това как да се гарантира честността на вота.

В същото време заяви готовност ДПС да свика протести, "по-масови" от тези на противниците на промените в Изборния кодекс.

Брифинг на ДПС в парламента за Изборния кодекс, 17 ноември 2022 г.
Брифинг на ДПС в парламента за Изборния кодекс, 17 ноември 2022 г.

"Ако с две хиляди души някой смята, че ще руши демокрацията в нашата родина, ние ще изкараме поне 20 хиляди за защита на демокрацията в България", каза Карадайъ.

Той призова лидерите на партиите и на разговор за това как да се върне доверието на гражданите в изборните резултати.

"Машините не могат да бъдат цел, а инструмент, с който да постигнем целта - доверие на гражданите към крайния резултат и да няма фалшификация на бюлетините и протоколите", каза Карадайъ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG