Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ДПС и БСП не се отказват от хартиените бюлетини. ПП и ДБ искат оттегляне на целия проект


Председателстващият заседанието Йордан Цонев от ДПС
Председателстващият заседанието Йордан Цонев от ДПС

ГЕРБ няма да се откаже от хартиената бюлетина, но е готова на отстъпки по свои предложения за изменения в изборното законодателство.

“Демократична България” (ДБ) и “Продължаваме промяната” (ПП) искат оттегляне на целия законопроект за промени в Изборния кодекс. Те предлагат да бъде създадена временна парламентарна комисия, която да се занимае с промените и да ги подложи на обществено обсъждане.

БСП обаче няма да оттегли законопроекта си. "Не приемаме диалог с ултиматуми", каза лидерът на партията Корнелия Нинова.

Измененията предстои да бъдат гласувани окончателно в Народното събрание, след като в четвъртък правната парламентарна комисия ги прие на второ четене. Поправките, сред които връщането на хартиената бюлетина, бяха приети с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС.

В четвъртък парламентарните групи на ДБ и ПП отказаха да участват в парламентарни заседание до гласуване на законопроекта за промените в изборното законодателство. В петък и депутатите от парламентарната група на ГЕРБ решиха да бойкотират парламента, но впоследствие влязоха в пленарната зала при третата регистрация.

Залата остана празна почти 3 часа.
Залата остана празна почти 3 часа.

Така, близо три часа след началото на работата на Народното събрание, заседанието започна с кворум от 155 депутати.

ГЕРБ, ДПС и БСП не се отказват от хартиените бюлетини

ГЕРБ няма да се откаже от хартиената бюлетина, но и от машинното гласуване. Това каза лидерът на партията Бойко Борисов, който за втори пореден ден се включва с изявление от партийната централа, излъчвано на живо във фейсбук страницата му.

Ние от хартията няма да се откажем, защото сме го поели като ангажимент пред нашите избиратели.
Бойко Борисов

"Ние от хартията няма да се откажем, защото сме го поели като ангажимент пред нашите избиратели. Ние не се отказваме и от машинното гласуване, но не и от машините на Мадуро със софтуера на Мадуро, който гарантирано го прави президент всеки път”, каза Борисов.

По време на неговото управление бяха купени първите подобни устройства.

“Искаме същите машини като в щатите. Да гласуват днеска, да дадем пари и да ги купим. Това искаме, щом ще е за машинно гласуване”, добави Борисов.

Той повтори, че ГЕРБ ще оттегли предложенията си за закриване на район “Чужбина” и на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК). Те бяха внесени между двете четения на законопроекта в правната комисия.

Борисов отново призова депутатите на ГЕРБ “да направят усилие и да се опитат да разговарят с другите партии”.

Същевременно зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев каза, че ПП е искала от партията му да оттегли подкрепата си за законопроекта на БСП за промени в Изборния кодекс и е “отправила оферти”.

ПП и ДБ искат оттегляне на целия проект

Парламентарните групи на "Продължаваме промяна" и на "Демократична България" настояха спорните промени в Изборния кодекс да бъдат оттеглени. При това условие ще се върнат в пленарната зала, казаха в съвместно изявление в парламента лидерите на двете формации.

Партия "Български възход" (БВ) също взе отношение по темата, като каза, че не сега е времето за промени в изборното законодателство.

„Държим да видим оттеглянето на целия законопроект. Ако хартиената коалиция оттегли среднощните си безумия, още днес ще влезем в зала“, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков на брифинг в парламента.

Ако целта е да има параванче, димна завеса, зад което пак да върши това, което е решено някъде, няма да участваме в това нещо.
Христо Иванов

“Ако целта е да разговаряме и да търсим решение, това е формат. Ако целта е да има параванче, димна завеса, зад което пак да върши това, което е решено някъде, няма да участваме в това нещо”, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

ПП и ДБ искат да бъде създадена временна комисия със срок на действие за един месец, която да работи по Изборния кодекс.

Двете партии казаха, че няма да участват в среща с ГЕРБ, на каквато председателката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова покани другите формации.

"Ние сме за запазване на машинното гласуване, не подкрепяме връщането към смесеното гласуване чрез хартиената бюлетина", се казва в прочетена от Александър Николов декларация от името на парламентарната група "Български възход". "Не подкрепяме закриването на Обществения съвет, не подкрепяме отказа от район "Чужбина", пише още в текста.

Поправките в Изборния кодекс, приети след 18-часово заседание на правната комисия с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП и предизвикаха напрежение в парламента.

ДБ и и ПП отказаха да участват в заседанията на парламента, докато не започне окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс. Те организираха и протест срещу връщането на хартиената бюлетина - в петък от 18:30 часа пред сградата на Народното събрание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG