Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Свири поне 361 дни в годината." Кърк Хамет от "Металика" на 60


Кърк Хамет от Metallica свири по време на Global Citizen Festival в Ню Йорк на 24 септември 2022 г.

Той е един от най-добрите метъл китаристи в света и един от пионерите на стила траш метъл. Китаристът на "Металика" Кърк Хамет, който днес навършва 60 години, е човек на деня на Свободна Европа.

Той е под номер 11 в класацията за най-добрите хеви метъл китаристи в света на списание "Ролинг Стоун" (Rolling Stone Magazine). Един от пионерите в траш метъла, автор на песни, а преди няколко месеца - и на солов албум. В петък китаристът на американската хеви метъл група "Металика" Кърк Лий Хамет навърши 60 години.

Той е роден в Сан Франциско, Калифорния, на 18 ноември 1962 г. в смесен брак между филипинка и ирландец. Започва да свири на китара на 15-годишна възраст, като се изявява в поредица от групи. През 1979 г. заедно с други музиканти основава траш метъл групата Exodus, която е сред пионерите в жанра.

Почитателите на "Металика" и Хамет помнят датата 1 април 1983 г., когато той получава обаждане с покана да се яви на прослушване за китарист.

Основателите на легендарната група Джеймс Хетфийлд и Ларс Улрих вече са наблюдавали Хамет по време на концерт с групата му. Те са харесали свиренето му, а тъкмо тъсели кой да замени изгонения от групата заради злоупотреба с алкохол и наркотици китарист Дейв Мъстейн. Първоначално Кърк Хамет възприема предложението като шега, но скоро разбира сериозните намерения на членовете на "Металика" и с радост приема.

Оттогава е незаменим член на групата, превръщайки се в идол на поколения млади китаристи. Той е един от основните текстописци и създател на инструментала на песните на групата.

Хамет е абсолютно отдаден на китарата и на "Металика". Според официалния уебсайт на групата Хамет "свири на китара поне 361 дни в годината", а в интервю за списание "Ролинг стоун" казва, че за него е "наистина важно" да бъде част от групата.

"Присъединих се към групата, когато бях на 20 години. Докато искаме да свирим и чувстваме, че това е правилното нещо, аз винаги ще бъда до тези момчета", казва той.

В края на април 2022 г. Хамет издаде първия си соло албум Portals, вдъхновен от любовта му към хорър филмите.

"Парчетата са изпълнени с едни от най-тежките рифове, които сме чували от китариста", пише изданието Ultimate Classic Rock за албума. То отбелязва, че в него Кърк Хамет "си припомня корените си на шредер" - сленг за музикант, който свири много бързо.

Хамет от дете трупа колекция от снимки и сувенири, свързани с филми на ужасите. През 2021 г. излиза неговата книга Too Much Horror Business, събрала повече от 300 снимки на предмети от колекцията на ужасите на Хамет.

Сред тях са костюми от филми на Бела Лугоси (популярен в ролята на граф Дракула), предмети и костюми от “Бялото зомби” (американски филм на ужасите от 1932 г.) и “Черната котка” (1934 г.), оригинални филмови плакати, редки теметични играчки.

“Книгата е направена с голяма любов към всички многобройни герои и филми, които ме преведоха през детството, в зряла възраст и които все още ме държат на пътя днес”, казва Хамет за книгата.

Той е създател и на тематичния фестивал Fear FestEvil в Сан Франциско, който има две издания - през 2014 и 2015 г. с музика на живо и известни лица от филмите на ужасите.

Джеймс Хетфийлд (вляво), Робърт Трухильо (в средата) и Кърк Хамет (вдясно) от "Металика" по време на Global Citizen Festival в Ню Йорк на 24 септември 2022 г.
Джеймс Хетфийлд (вляво), Робърт Трухильо (в средата) и Кърк Хамет (вдясно) от "Металика" по време на Global Citizen Festival в Ню Йорк на 24 септември 2022 г.

Хамет има и мрачен период от живота си, в който злоупотребява с наркотци. По време на турнето Damaged Justice на "Металика" (1988 - 1989 г.) Хамет се пристрастява към кокаина. В крайна сметка се отървава от пристрастяването, защото "кокаинът го кара да се чувства депресиран".

Въпреки че останалите членове на "Металика" не говорят публично за политическите си възгледи, Хамет изразява несъгласието си с изявленията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. В интервю за списание Billboard през декември 2016 г. (един месец след избирането на Тръмп), Хамет казва, че "просто чака да влезе в лична война в Туитър с Тръмп". Добавя, че е много важна борбата срещу глобалното затопляне, за което Тръмп твърди, че е измама.

Между турнетата Хамет е запален сърфист. Той живее в Сан Франциско със съпругата си Лани, двамата им сина Ейнджъл и Винченцо и двете им кучета Дарла и Хоку.

Facebook форум

Най-ново видео

Професия Ютюбър. Кой е Слави The Clashers и какво работи
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00
XS
SM
MD
LG